Босненските сърби гласуваха в забранен от КС референдум за национален празник

Босненските сърби гласуваха в забранен от КС референдум за национален празник

Република Сръбска, населявана от етническите сърби в Босна и Хрецеговина, проведе в неделя референдум, предварително обявен за незаконен от конституционния съд на страната. Макар че допитването беше за датата на националния празник на автономната република, вотът се разглежда като фиктивен референдум за независимост.

Предварителните резултати показват, че 99.8 на сто участниците в допитването са подкрепили датата 9 януари да бъде честван като Ден на републиката. Избирателната активност е била около 60 процента.

Повечето босненски мюсюлмани и хървати католици в страната са против тази дата, която съвпада с религиозен празник на сръбската православна църква и с деня, в който през 1992 г. сръбската територия бе отделена от Босна, което предизвика кръвопролитна тригодишна война. Европейският съюз и САЩ се обявиха срещу референдума. Сърбия също отказа да го подкрепи, за разлика от Русия.

На пресконференция късно в неделя президентът на Република Сръбска Милорад Додик заяви, че гласуването е било най-добрият отговор на препоръките от чужбина: "Сръбският народ, който взе участие в референдума, показа политическа зрялост. Република Сръбска няма от какво да се плаши. Във всички случаи, когато някой нарушава правата на хората или накърнява достойнството им, ще отговаряме по този начин".

Додик бе обвинен, че използва референдума като подготовка за вот за отделяне на сърбите. По думите му референдумът ще влезе в историята като "ден на сръбското самоопределение".

По-рано Конституционният съд на Босна и Хрецеговина забрани провеждането на референдума, след като установи, че предложената дата на националния празник е дискриминация спрямо живеещите в страната босненци и хървати.

Бившият водач на босненските мюсюлмани Сефер Халилович пък предупреди босненските сърби с война, но представителят на мюсюлманите в босненското тричленно председателство Бакир Изетбегович заяви: Война няма да има, ще зачитаме всички граждани на Босна и Херцеговина.

Това е крещящ пример за нарушаване на Дейтънското споразумение, на решението на Конституционния съд и на Наказателния кодекс на Босна и Херцеговина. Както и да е, Додик води и себе си, и онези, които са с него, към изолация, заяви Бакир Изетбегович.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?