Бостънският атентатор Тамерлан Царнаев може да е свързан с тройно убийство

Предполагаемият извършител на атентатите в Бостън Тамерлан Царнаев, загинал при престрелка с полицията, може да е свързан с неразкрито тройно убийство в Бостън преди две години, предадоха информационните агенции в сряда.

Американският канал "Фокс Нюз" цитира документи на бостънската прокуратура от разпита на Ибрагим Тодашев, познат на Тамерлан. Той е заявил, че Царнаев е участвал в тройно убийство в Уолтъм, щата Масачузетс.

През 2011 година в апартамент в Уолтъм са намерени телата на трима младежи с рани от нож на гърлата. Има данни, че телата са били покрити с марихуана. Полицаите не са успели да открият извършителя, но са стигнали до заключението, че той се е познавал с трите жертви, а убийствата вероятно са свързани с наркотици.

След като стана известно, че заподозрените за бомбения атентат на Бостънския маратон са братята Джохар и Тамерлан Царнаеви, няколко познати на убития от полицията Тамерлан са заявили пред медиите, че той може да е свързан с тройното убийство. Тамерлан е тренирал в една боксова зала с един от убитите, Брендън Мес, като го е смятал за свой най-добър приятел.

Тодашев е бил разпитван по случая с атентата в Бостън, защото е познавал двамата братя. По време на разпит в дома си той е бил застрелян от агент на ФБР при самоотбрана. Съобщава се, че Тодашев е нападнал с нож служителя на реда и се опитал да издърпа оръжието му. Агентът е бил приет за лечение в болница.

При атентата в Бостън загинаха 3-ма души, а 264 бяха ранени. Тамерлан Царнаев беше убит при престрелка с полицията няколко дни по-късно, а брат му Джохар беше арестуван след преследване, при което беше блокирана голяма част от Бостън. Двамата братя, етнически чеченци, са заподозрени в поставянето на бомби по маршрута на Бостънския маратон. Ако вината му бъде доказана, той може да получи доживотен затвор или смъртна присъда.

Адвокатите на Джохар искат разкриване на материалите по съучастието на брат му в тройното убийство. Според тях това може да се окаже смекчаващо вината обстоятелство за клиента им, който пледира невинност. Прокуратурата обаче е на мнението, че разкриването на материалите може да попречи на продължаващото разследване на трите убийства.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?