Ботаническата градина в Балчик окончателно присъдена на университета

Ботаническата градина в Балчик окончателно присъдена на университета

Продължилата години наред съдебна сага между държавата в лицето на Министерството на културата и Софийския университет “Св. Климент Охридски“ за ботаническата градина в Балчик най-сетне приключи и бе решена в полза на висшето училище.

Със свое определение под номер 711 от 2 юни 2010 година Върховният касационен съд (ВКС) не допуска касационно обжалване на решението на Добричкия окръжен съд от 7 октомври миналата година. С това решение Добричкият окръжен съд дава на университета право на ползване на ботаническата градина в Балчик.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване, а държавата е задължена да заплати на висшето училище съдебните разноски в размер на 11 051 лв. и 70 ст.

Само преди месец и половина, въпреки че правата на Софийския университет върху ботаническата градина бяха многократно потвърдени от Върховния административен съд (ВАС), ВКС и други съдилища в страната, правителството взе решение, с което отнема на висшето училище тези права.

С приетото постановление над 183 декара се предоставят за управление от Министерството на културата на държавното предприятие Държавен културен институт - Културен център "Двореца".

Той е на подчинение на министерството, а предоставеният му имот е на практика цялата паркова част и двореца в Балчик. Според решението на кабинета, предложено от министрите на регионалното развитие и културата Росен Плевнелиев и Вежди Рашидов, за университета оставаха само 11 декара стопански двор и разсадник.

Решението на кабинета бе взето, въпреки че почти същото подобно решение на кабинета на Сергей Станишев от 2007 година две години по-късно - през 2009 година бе отменено от Върховния административен съд

Броени дни след решението на кабинета, което отнема двора на ботаническата градина от висшето учебно заведение премиерът Бойко Борисов заяви по време на среща с Академичния съвет на Софийския университет, че ще “окаже подкрепа на университета по въпроса за ботаническата градина в Балчик“.

Така той за пореден път демонстрира различно виждане от това на членове на кабинета.

След решението на ВКС във вторник представители на университетските ботанически градини излязоха с позиция, в която настояват министърът на културата да се извини за решението на Министерския съвет отпреди месец. "Ще има ли министърът на културата мъжеството и доблестта да се извини на премиера Борисов, че го е подвел да подпише едно незаконосъобразно и нарушаващо конституцията решение, както и да внесе в Министерския съвет предложение за отмяна на това решение?".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?