Ботевград е напът да стане втори Перник заради частна ВЕЦ на Златеви

Градът има вода за около шест седмици, алармира кметът

Язовир "Бебреш"

Втори град у нас е заплашен от сериозни водни проблеми, след като Перник официално влезе във воден режим на 18 ноември тази година. Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов алармира пред БНР, че в язовир "Бебреш" има вода за питейно-битово водоснабдяване за още само около 6 седмици. 

"Наличните водни количества от полезния обем на язовира са за около 6 седмици при сегашното съотношение на притока и отока на води от язовира. Всички се надяваме на благоприятни климатични условия, тоест на снегове и дъждове в този период, но не може да разчитаме на това. Положението може да го наречем като потенциално кризисно, надявам се не като съдбата на Перник, но не можем да си позволим да подценяваме обстановката", заяви пред "Хоризонт" Гавалюгов.

По думите му, ако свършат водните ресурси на язовир "Бебреш", градът разполага и с други водоизточници, но те не могат да задоволят напълно питейно-битовите нужди на населението. Според кмета стигне ли се до такава ситуация, последствията "няма да са по-различни от тези в Перник".

За да се стигне до това положение на водите на язовира, има две основни причини, категоричен бе Гавалюгов.

Първата е "амортизираната ВиК инфраструктура на "Напоителни системи" и тази, която е общинска собственост, стопанисвана от държавното "ВиК-София".

"Втората сериозна причина е работата на малката водноелектрическа централа "Бебреш", построена и пусната в експлоатация през 2014 г. Официално е констатирано с доклад, че този ВЕЦ работи дори извън обхвата на своето разрешително. Само през тази година това се е случило за цели 14 дни, за който период са източени около 1.2 млн. кубика вода от язовира нерегламентирано в разрез с издаденото разрешително от "Басейнова дирекция", посочи Иван Гавалюгов.

По думите му става дума за частен ВЕЦ, собственост на фирма, която пък е 100% собственост на "Агрохолд" с управител Васил Златев - бивш кмет на Правец и баща на доскорошния директор на "ЛУКойл" Валентин Златев.

Според кмета на Ботевград частният ВЕЦ е изграден, без "Напоителни системи" да има възможност да контролира неговата работа. "Те не могат принудително да спират водата към ВЕЦ-а. ВЕЦ-ът можел сам да си я спре, защото крановете се намирали на територията на самия ВЕЦ, т.е., те сами се регулират и отделно сами си отчитат водните количества и декларират пред "Напоителни системи". Абсолютен абсурд!", каза Гавалюгов пред националното радио.

МРРБ: Засега няма да има режим на водата

Няма непосредствена опасност от режим на водата в Ботевград, стана ясно по-късно в понеделник на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на която присъстваха кметът на Ботевград Иван Гавалюгов, управителят на "ВиК" ЕООД гр. София Никола Нитов, изпълнителният директор на "Напоителни системи" ЕАД Снежина Динева, директорът на ВиК дирекцията в МРРБ Иванка Виденова и експерти от ведомството.

Към момента полезният обем на водата в язовир "Бебреш" е почти 1 500 000 куб. метра, като среднодневно от него се черпят около 14 хиляди куб. метра. Това означава, че водоподаването е осигурено за поне близо 4 месеца, стана ясно на среща.

Управителят Никола Нитов подчерта, че през последните месеци са предприети активни действия по ремонт на ВиК мрежата в Ботевград, в резултат на което загубите на вода са намалели с 6% за последния месец.

Близо 1.3 млн. лв. е осигурило МРРБ през последните 3 години за ремонт на водопреносната мрежа на община Ботевград, стана ясно още по време на разговора. Предстои възлагане на Регионални прединвестиционни проучвания за област София, с които ще се определят ВиК обекти за европейско финансиране, тъй като община Ботевград стана член на Асоциацията по ВиК.

Продължава обследването за незаконни връзки по тръбопроводите, като при откриването на такива те ще бъдат прекъсвани.

Присъстващите на срещата бяха категорични, че ще продължи наблюдението на нивото на язовир "Бебреш" и призоваха хората да използват разумно питейната вода.

Споделяне

Още по темата

Още от България