Боян Магдалинчев е предложен за поста на Венета Марковска във ВАС

Съдия Боян Магдалинчев е предложен за поста на заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС) на мястото на пенсионираната след скандала около неуспешното ѝ встъпване в длъжност като конституционен съдия Венета Марковска.

Предложението е направено от шефа на ВАС Георги Колев. Предстои Висшият съдебен съвет (ВСС) да прецени дали е необходимо Магдалинчев да бъде атестиран преди номинацията му да бъде гласувана.

Марковска бе избрана от парламента за член на Конституционния съд на 31 октомври въпреки разразилия се скандал около кандидатурата ѝ по повод сигнал до депутатите, че тя упражнила натиск върху МВР след арест на близкия ѝ приятел Георги Георгиев през януари 2010 г.

Скандалът отекна чак в Брюксел, като ЕК изрази притеснението си, че парламентът мълчаливо отхвърля подобни съмнения без изобщо да ги провери. Стигна се дори до предупреждение, че комисията може да изготви извънереден доклад за България.

В крайна сметка президентът Росен Плевнелиев бойкотира клетвата на Марковска в КС, като по този начин безпрецедентно бе осуетено встъпването ѝ в длъжност. Юристи коментираха, че така държавният глава на практика е наложил вето върху избора на депутатите, на каквото няма право по конституция.

Въпреки това Марковска реши да се оттегли и подаде молба до ВСС да бъде пенсионирана, която бе своевременно изпълнена. Съветът предпочете да я освободи от системата с полагащия ѝ се за магистратския ѝ стаж бонус от около 100 000 лева, вместо да продължи етичната проверка, образувана междувременно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?