Боян Петров не бе открит във втория и третия лагер под Шиша Пангма

В неделя спасителните екипи тръгват към върха

Боян Петров не бе открит във втория и третия лагер под Шиша Пангма
Вероятността да бъде намерен жив българския алпинист Боян Петров намалява, след като той не бе открит във втория и третия лагер под осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите. 
 
Времето в събота позволи на спасителните екипи да достигнат до подножието на върха. В операцията се включиха и два спасителни хеликоптера, но не успяха да намерят следи за местоположението му.
 
В неделя спасителните екипи тръгват към върха, тъй като се очаква времето да е по-добро.
 
Утре хеликоптери няма да летят над района, защото ще има много хора на този склон и ще е опасно за тях. Те обаче ще са в готовност да излетят веднага при необходимост, съобщи бТВ.
 
По рано в събота Йогеш Сапкота, който е маркетинг директор на "Simrik Air" и координира спасителната акция по въздух и земя от Непал, посочи, че е имало подозрителни обекти и палатка в района на Лагер 3, но информацията не се потвърди.
 
В официално съобщение компанията съобщи, че не са намерени следи.
 
"Направихме най-добротo, на което бяхме способни и прелетяхме над връх Шиша Пангма, достигайки най-високата точка. Не оставихме необърнато камъче в преследване на успеха на мисията”, се казва в съобщението на спасителите.
 
Тъй като хеликоптерите са изразходвали горивото си, те са се върнали в Катманду, където остават в готовност при нужда.
 
Българският алпинист е в неизвестност от 3 май, когато за последно е забелязан да атакува Шиша Пангма. Той не е взел със себе си сателитен телефон, а палатката му бе открита празна в последния Лагер 3 пред осемхилядника.

Китайските власти са ангажирали 100 души в издирването на Петров. Около 25-има от участниците в акцията са опитни спасители и са разпределени в общо 3 групи.
 
Очаква се спасителната операция да продължи и в неделя, когато се очаква времето да е по-хубаво. 
 
Жената на Боян Петров - Радослава Ненова, която вече е в Непал, коментира, че надеждата остава.
 

 
 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?