Боян Петров не е открит в първия лагер под Шиша Пангма

Издирването на изчезналия в Хималаите алпинист продължава в сряда

Боян Петров не е открит в първия лагер под Шиша Пангма

Групата от трима шерпи, тръгнала във вторник сутринта да издирва българския алпинист Боян Петров в подножието на осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите, не го е открила в лагер 1, съобщи пред БНР приятелката му Радослава Ненова.

Петров е в неизвестност от 3 май, когато за последно е забелязан от други алпинисти. Спасителната акция ще продължи в сряда заради силния вятър и лошото време. Очаква се в нея да се включат и група китайски алпинисти.

Надеждата на екипа му бе, че след като е атакувал сам Шиша Пангма от лагер 3, е успял след това да стигне до лагер 1, където има вода, храна и кислород. Следващите цели на спасителната акция ще бъдат именно лагерите 2 и 3.

"Графикът за придвижване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния следващ лагер. Днес тримата трябва да стигнат до лагер 1, а утре евентуално до лагер 2 и следващия ден по-нагоре", обясни по-рано във вторник алпинистът Петър Атанасов пред БНР.

Той предполага, че Петров е атакувал върха от лагер 3, където бе открита палатката му, след което е слязъл да някой от долните два лагера. Същото мнение изрази и един от организаторите на експедицията Деян Петков. По думите му, ако Петров е достигнал някой от долните лагери, "няма причина той да тръгва надолу, Боян е разумен".

"Обичайно е, че Боян Петров си е оставил телефона в базовия лагер, защото е очаквал един ден след него по маршрута да тръгнат неговите колеги, които имат свой сателитен телефон", коментира още Петков във вторник пред Нова телевизия.

Той обясни, че телефонът тежи, а батериите падат за 3-4 дни в студеното време: "За да стопляш неща, докато вървиш, трябва да ги държиш до себе си. Предполагам, че е предпочел да пренася други неща."

"Нормално е за една седмица да го няма. И друг път също се е случвало да няма връзка с него по 7 дни. Но пък сме имали информация от хора, които са вървели с него", продължи Петков, уточнявайки, че алпинистът предпочита да върви сам, за да поддържа собствено темпо.

"Надяваме се докато неговите колеги са се качвали към лагер 3, той да е стигнал до върха, а после да е тръгнал да се връща след тях", допълни той.

Деян Петков подчерта, че фактът, че палатката на Боян е намерена празна в последния лагер 3, е съвсем обичаен, тъй като при атака на върха някои алпинисти дори не взимат раницата със себе си: "Те носят само най-необходимото. Това е съвсем нормално."

"Няма никакви признаци той да е бедствал тогава. Най-оптимистичният вариант е просто лошото време да го е накарало да се скрие в палатката и да очаква безопасно време, в което той да слезе", коментира междувременно пред бТВ Радослава Ненова, с която Петров живее.

По думите ѝ времето се влошило значително повече от очакваното и "затова е просто немислимо да се тръгва – единственото, което може да направи, е да се скрие вътре – там има храна и всичко за оцеляване за няколко дни".

Ненова обясни още, че приятелят ѝ има застраховка, която покрива и разходите за спасителна акция с хеликоптер, но за момента такъв няма как да бъде изпратен заради атмосферните условия

"Има проблем да се изпрати хеликоптер, тъй като времето е много лошо. Освен това в Тибет няма хеликоптери и трябва да пуснат хеликоптер от Китай. Този въпрос също в момента се движи", обясни Ненова.

"В такива ситуации Боян често го няма по няколко дни, но реално не е зачезвал, без да знам какво се случва с него. За първи път изчезва наистина", призна тя.

Запитана възможно ли е той да е надценил възможностите си, Радослава каза: "Винаги е възможно да се е разглезил от успехите досега, но по-скоро ако има проблем, то е нещо непредвидено, не е като да не е премерил силите си и да е решил, че е по-силен, отколкото е. Понякога, колкото и да си се подготвил, природата си решава нещо друго за теб."

"До момента нямаме потвърждение дали от българска страна е задействано официално искане за съдействие от Китайското правителство и помощ китайски хеликоптер да бъде изпратен", коментира пред Нова телевизия и режисьорът Поли Генчева, която снима документален филм за Петров заедно с оператора Красимир Андонов.

Двамата са имали среща с алпиниста, за да се отправят заедно към най-високия връх на планетата Еверест, където е трябвало да продължат снимките на филма "На крачка от света". Екипът е по стъпките на Боян Петров през последните две години.

Алпинистът е на експедиция по изкачването на осемхилядника Шиша Пангма. В понеделник стана ясно, че е изчезнал в Хималаите на територията на Тибетския автономен район, който се намира на китайска територия, потвърдиха от Външно министерство. Боян Петров участва в международна експедицията, в която влизат още един унгарец, петима италианци и четирима водачи от непалски произход.

Споделяне

Още по темата

Още от България