Боян Петров предлага вариант за втората кабинка в Банско

Ще бъдат удовлетворени и двете страни в спора. Ако не бъде подкрепен, ще стане ясно, че лифтът е параван за други намерения

Боян Петров

Компромисен вариант за промяна на плана за управление на парк "Пирин", който да удовлетворява желанието на местните и на концесионера на ски зона "Банско" за построяването на втори кабинков лифт, но в същото време да гарантира, че няма да се случат страховете на природозащитниците за застрояване на планината, смята да предложи на правителството алпинистът Боян Петров.

"Новото ни предложение включва изрично възможността да се построи още една въжена туристическа линия в ски зоната над Банско, но изключва възможността за изграждането на нови и разширяването на съществуващите ски писти", обясни Петров в интервю за вестник "Капитал", публикувано в сряда.

В същия ден премиерът Бойко Борисов, при представянето пред Европейския парламент в Страсбург на приоритетите на българското европредседателство и говорейки за обвиненията в корупция, гарантира, "че става дума за един-единствен лифт в Банско". "Мога да гарантирам, че става дума само за втори лифт. Гарантирам, че не само, че няма да се допусне незаконна сеч, една керемида повече няма да се сложи там", каза Борисов.

Притесненията на екозащитниците са, че промяната на плана на парка, приета на 28 декември 2017 г. въ преки близо 1000 становища и предложения за корекции, ще отвори широко вратата за строежа не само на втория кабинков лифт в Банско и на допълнителни ски съоръжения, което ще доведе до сеч на вековни дървета. От края на миналата година досега се проведоха четири протеста в защита на Пирин, последния то които миналата седмица събра над шест хиляди души в София и стотици в още редица областни градове в страната и в Лондон и Брюксел. За четвъртък е насрочен новият протест, който се разраства не само в страната, но и в чужбина.

Според Боян Петров проблемът с притесненията на природозащитниците и с опашките пред единствения в момента лифт в Банско ще се реши с елементарна промяна на вече одобрените от правителството текстове в плана за управление на парка. Алпинистът смята, че е достатъчно в описаните забрани на дейности на територията на парка да се запише, че се допуска изключение за втори кабинков лифт.

"На практика предлагам тази замяна във всички текстове, в които като изключение от забраната за строителни дейности се посочва "изграждане на ски писти и строителство на въжени линии", допълва Петров. Според него липсата на конкретност в сегашното правителствено решение - колко, къде и какви писти и въжени линии, поражда опасенията, че приетите промени са един бял лист, върху който после може да бъде написано всичко. "И това наистина да доведе до възможност за застрояване на близо половината от планината, която е национален парк и световно признато природно наследство", посочва алпинистът в интервюто.

Той предлага промени и в текста за разрешеното водохващане в парка, за да се изключат всякакви други възможности освен осигуряване водоснабдяването на населени места и селищни образувания за питейно-битови нужди. "Това решава проблема с подозренията, че позволеното "водохващане" е за изграждане на водоеми, от които да се прави изкуствен сняг за бъдещи нови писти", обяснява Петров.

Според него, подобна редакция на правителственото решение удовлетворява изцяло исканията за втори кабинков лифт в Банско. "Заедно с това хората, които протестират в защита на Пирин, получават гаранция, че покрай втория лифт няма да се промъкнат възможности за застрояване и унищожаване на националния парк. По същество се връща старият вариант на Плана за управление на "Пирин", но се разрешава строителството на втора туристическа въжена линия, а изменението задължително ще мине през екологична оценка и оценка за съвместимост", посочва екозащитникът.

Според него, ако поддръжниците на втория лифт не подкрепят предложението му "ще стане ясно, че вторият кабинков лифт е само параван за други намерения". "При сегашното презастрояване след новите писти ще дойдат искания за нови лифтове, влекове, въжени линии, заведения и т.н. Монополното усвояване на планината от концесионера на сегашната ски зона силно ограничава жизнената конкуренция и въобще не е в полза на развитието на туризма", казва той пред "Капитал".

"Въпреки че през последните години има проблясъци, необходима е по-голяма фантазия за развитие на целогодишен туризъм в Пирин, от който да печелят повече местни хора и бизнеси. На практика банскалии имат диамант, който трябва само да шлифоват, за да му вдигнат цената, а не да се опитват зорлем да го драскат и уголемяват", коментира още алпинистът.

"Да се говори, че спираме "развитието на местния туризъм", ограничавайки разрастването на ски зоните в националния парк, е смешно. За да носят устойчиви доходи, бижутата трябва да се охраняват с грижа", смята той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?