Боян Расате на съд за расизъм

Дело за расизъм по повдигнато обвинение от Комисията за защита от дискриминация е срещу Боян Расате ще се гледа в понеделник -10 май. Причина е участието на Расате в телевизионно и варио предавания, в които се изкава против приема на бежанци от Третия свят в България.

Според комисията изказванията на Расате били "ксенофобски, расистки и подклаждат предразсъдъци и дискриминация спрямо хора от различна раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход".

Расате е обвинен, че е използвал манипулативна и дискриминационна лексика като е сравнил тъмнокожите с маймуни, определил е бежанците като "екзотични представители на непознати народи" и ги е представил като рисков фактор за покачване на престъпността, представил е бежанците от държавите извън Европа като неспособни да се интегрират, защото "така са устроени генетически".

Преди две години комисията повдигна първото си обвинение срещу тогавашния лидер на БНС - за хомофобия, а жалбоподателят беше Дим Дуков. Поради несъстоятелност делото беше прекратено.

През 2009 година КЗД образува ново дело срещу Расате, защото в предаването Национална ГВАРДИЯ националистът наричал циганите "паразити", "лица, занимаващи се с кражби и проституция", "убийци, виновни за смъртта на десетки Българи". Според жалбоподателя Тома Николаев, председател на циганската информационна агенция "Де факто" и близък до Сидеров, с използването на тези определения Расате "упражнил дискриминация и етническа сегрегация" спрямо цялата циганска общност.

По-късно делото беше предадено на ВАС, където Расате спечели, защото според решението на съда казаното от него е истина и отговаря на действителната ситуация в България. Така решението стана и правен прецедент, на който в бъдеще могат да се позоват и други лица, подведени под тази отговорност.

Споделяне

Още от България