Боянската църква отвори отново врати за посетители и миряни

След половинвековни опити за консервация и реставрация на Боянската църква двата храма на комплекса бяха открити в понеделник от президента Георги Първанов и кмета на София Бойко Борисов, предаде Дарик радио.

Реставрацията е направена от екип с ръководител проф. д-р Григорий Григоров през последните осем месеца със 165 000 лева, събрани от около 50 строителни компании, финансови организации и частни лица.

Реставрацията е част от инициативата “Вечните сгради на България”, стартирала преди една година по идея на проф. Божидар Димитров, “Евромаркет груп” и в. “Строителство, Градът”.

Дарителската акция продължава, като са предложени за реставрация обекти в Созопол, Троян и Варна. Очаква се до края на годината да стане известно кой от обектите ще бъде възстановен в рамките на кампанията “Вечните сгради на България” за 2007 г.

Ръководителят на реставрационния екип проф. д-р Григорий Григоров посочи, че най-голямото предизвикателство пред екипа е било да съхрани уникалното творчество на Боянските майстори, които са изографисали храма през различни периоди.

Три са слоевете със стенописи, в които е запазен канонът, но е отразен и истинският живот от времето на Боянските майсторите, отбеляза проф. Григоров.

Боянската църква “Св. Никола и Св. Пантелеймон” е паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО и е включена под № 42 в списъка на световното културно наследство.

Споделяне

Още от България