Божидар Димитров: Бих написал историята на Македония без хонорар

С радост бих участвал в съвместна комисия и дори бих написал сам историята на Македония, без хонорар. Това каза пред Агенция "Фокус" Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, по повод резолюция на Комисията по външните работи при Европейския парламент за създаване на съвместни експертни комисии между България и Македония за прецизиране на научно обоснованите позиции при интерпретиране на теми от общото минало на двете съседни държави.

Не само бих участвал, а и бих предложил – аз да напиша македонската история, като бих казал патриарх – историограф", каза бившият министър без портфейл в кабинета "Борисов", цитиран от "Фокус".

По думите му спорни въпроси няма, освен един. Най-спорният е за началото на македонската история.

"Според тях започва преди 2700 години, а според мен и според цялата световна наука започва през 1944 г., когато се формира република в състава на Югославската федеративна република", каза Божидар Димитров.

"За истински историци историята е такава, каквато се е случила, и до голяма степен средновековната история е осветена не само от български, но и от стотици чуждестранни учени, включително и сръбски, като Иван Никулчич, Оболенски и т.н. Осветена е такава, каквато се е случила, въз основа на документи. Македонските историчари (не случайно ги наричам историчари, а не – историци) не споделят принципите, на които се гради историята, а именно: има документ – има история, няма документ, няма история. За тях история е това, което измислят в момента, и което отговаря на политическата конюнктура", каза Божидар Димитров.

В Комисията по външни работи на ЕП в края на януари бе гласуван проект на резолюция по доклада за напредъка на Македония, подготвена от докладчика Ричард Хауит (Група на социалисти и демократи - С&Д).

Резолюцията насърчава правителството в Скопие да работи за зачитане свободата на съвестта и самоопределението на всеки гражданин. В нея се препоръчва създаването на съвместни експертни комисии за обективна оценка на историята, базирана на факти.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?