Божидар Димитров: Бургаска икона плаче от умиление по свършената от кмета работа

Божидар Димитров

С оригинално тълкуване на чудотворното поведение на икона в бургаски храм излезе в четвъртък неуморният учен, общественик и пропагандатор на знанието Божидар Димитров. Директорът на Националния исторически музей разви пред Агенция "Фокус" в четвъртък тезата, че иконата на Света Богородица в храма "Св. Св. Кирил и Методий“ в морския град се е разплакала от умиление пред добре свършената работа на бургаския кмет. За плачещата икона съобщи предния ден отец Петър, който служи в храма, а пък на него за чудото казали две жени, които се грижели за храма и които видели по бузите на Богородица да се търкулват две сълзи.

"Защо бургаската икона се е разплакала, не знам, защото не съм там", казва Божидар Димитров и започва да развива хипотези защо е станало това чудо.

"Не ми се ще да мисля, че се е разплакала за това, че църквата се е напукала от строежа на един гараж пред нея и по този начин търси помощ от правителството. Община Бургас е казала, че в момента, в който се завърши строежът на гаража, ще започне реставрация на църквата", продължава Димитров.

"Общината се ръководи от един кмет с изключително високо чувство за отговорност, това е господин Николов. Аз го питах, той каза, че сумата не е особено голяма, тя е 300 хил. евро, и той вероятно ще поправи църквата".

"Не ми се вярва и иконата да плаче предизборно", дава втора хипотеза историкът, тълкувател на древни и съвременни чудеса и откривател на мощи и вампирски погребения.

"По-скоро съм склонен да вярвам, че плаче с умиление към огромната свършена работа в кметството, през този период, в който управлява Димитър Николов. Неслучайно в Бургас, който е брат близнак на Варна, нямаше нито протестни манифестации, нито нищо", изрича Димитров пред Агенция "Фокус"

И директорът на НИМ изброява какви чудеса е свършил бургаският кмет. "Бургас е град с идеално асфалтирани улици, с модерна канализационна система, която беше прокарана дори и в циганския квартал "Победа”, в който теренът е под морското равнище. С европейски пари там беше прокарана, макар и много скъпа отводнителна и канализационна система и аз присъствах на откриването, така че смятам, че иконата може да плаче и с умиление пред добре свършената работа".

Божидар Димитров обяснява още, че в световната история иконите плачат, откакто съществуват.

"В един така наречен иконоборчески период, когато византийските императори от края на VIII в. и началото на IX в. са заповядали да се унищожават иконите, много икони са плакали, преди до тях да пристигнат изпратените от императорите да ги насекат. Но това не е помогнало, и много от тях са били насечени".

"Разбира се, на някой от тези императори се случват лоши неща. Като например - една от причините за гибелта на император Никифор I Геник, който е убит от българите през 811 година", дръпва към България историческата черга Божидар Димитров.

Той допълва, че иконите плачат и в по-късно време. И разказва поучителна история отпреди няколко века.

"Много любопитен факт е, когато иконите в Русия плачат масово заради цар Петър, които е известен с това, че се е мъчил да придаде европейски вид на Русия, заповядал брадите и косите от най-нисшия до най-висшия поп да бъдат подстригани по европейски образец, а те, както е известно, са имали дълги бради до пъпа, че и по-надолу".

"Тогава иконите се разплакват, цар Петър извиква при себе си патриарха и му казва само няколко думи: "От утре иконите да спрат да плачат, защото заедно с тях ще плачат и поповете, и митрополитите и Ваша милост също. И не само ще плачат, ами и ще реват”. След което иконите спрели да плачат”, завършва разказа Димитров.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?