Божидар Димитров и Николай Овчаров в схватка за пари

След като археологът Николай Овчаров се оплака, че няма достатъчно средства за Перперикон, другият медиен археолог Божидар Димитров му отвърна с коментар за "малкото провинциално антично и средновековно градче Перперек".

 

"Отпуснатата субсидия за Перперикон е една от най-големите за един обект", посочва Димитров в качеството му на председател на Комисията за разпределението на средствата за археологически разкопки.

 

По-рано ръководителя на проучванията на Перперикон Николай Овчаров заяви, че "държавата е разпределила парите за разкопки по принципа "на всекиго по нещо"
вместо на 5-10 приоритетни обекта".

 

За Перперикон са отделени 80 000 лв.

 

тчетена бе не толкова научната стойност на разкопките там, колкото стойността на вече разработения като културно-исторически туристически продукт", заяви Божидар Димитров.


"Ако комисията, съставена от най-именитите археолози на България, директори на музеи в София, Пловдив, Варна, Велико Търново и т.н., бяха послушали съвета на Овчаров, то Перперикон нямаше да получи нито лев", добави Димитров.

 

По думите му от научна археологическа и историческа гледна точка пари щяха да получат разкопките в старите български столици - Плиска, Преслав и Велико Търново, в Дръстър /Силистра/, в центрове като Несебър, Поморие, Созопол, големи римски градове като Дебелт, Рациария, Ескус, Никополис ад Иструм, Нове и т.н.

 

"Станаха повече от десет и всеки от тях превъзхожда значително малкото провинциално антично и средновековно градче Перперек", коментира Божидар Димитров.

Споделяне

Още от България