Божидар Димитров иска паметника му в Скопие да не е на кон, а с кораб

"Разглеждам издигането на паметника на Тодор Александров като поредния и то значителен етап в процеса на ребългаризация на националното съзнание в Македония", коментира директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров по повод издигнатия преди няколко месеца в Скопие монумент на Александров.

"Да направиш паметник на Тодор Александров, който македонската историография еднозначно и в пълно единодушие обявяваше досега за великобългарски шовинист, човек, провеждащ политиката на двореца на цар Фердинанд в македонското общество и убиец на хиляди "честни” македонци, е наистина и подвиг, и смелост, и голяма крачка напред", коментира Димитров пред "Фокус".

"Това ми вдъхва увереност, че и аз един ден ще имам паметник в Македония, тъй като, без излишна скромност, мисля, че съм допринесъл с нещо в процеса за ребългаризация на областта. Само една молба имам – да не ме поставят като Гоце Делчев, Даме Груев и Тодор Александров на кон, защото никога през живота си, също като тях, не съм се качвал на кон. Желая да бъда представен на кормилото на кораб или на носа на кораб с поглед, вперен в далечината", каза Божидар Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България