Божидар Димитров: Находка на амулет позволява на Созопол да съди Скопие

Македония е "лепнала на герба" си "българско интелектуално постижение", откраднато от Филип Македонски

Божидар Димитров: Находка на амулет позволява на Созопол да съди Скопие

За ново сензационно археологическо откритие в Созопол съобщи директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров, според когото находка на древен амулет с осемлъчна звезда дава право на местната община да съди Македония за националния ѝ символ.

В неделя по време на разкопки в Созопол е открит оловен бурканий, поясни историкът. Букраниите са особен вид амулети с форма на бича глава, появили се в античния гръцки свят (и оттам преминали и при траките) в края на V в. пр. Хр.

Амулетът-букраний от Аполония Понтика (както се е наричал Созопол в тази епоха) е именно от това време, заяви проф. Божидар Димитров.

Отличителното на созополския амулет, е, че върху челото на бика е поставен соларен символ във формата на осемлъчева звезда, станала известна като герб и знаме на днешната република Македония.

Божидар Димитров напомни, че според скопските държавнотворци тази звезда е била символ на древната македонска държава и за първи път била създадена и използвана от Филип ІІ Македонски във втората половина на ІV век пр. Хр. Такава звезда имало в гроба му в с. Вергина (Северна Гърция).

"Тази звезда бе лепната върху герба и знамето на днешно Скопие. В интерес на истината звездата от Вергина бе с повече лъча, но под натиска на Атина Скопие ги ограничи до осем лъча. Тогава скопски зевзеци с българско самосъзнание призоваха Япония да протестира, тъй като държавният флаг на Македония стана копие на знамето на японския императорски флот. Но Япония не протестира и досега кой знае защо не го прави", коментира директорът на НИМ.

По думите му, сега обаче сега можела да протестира община Созопол, наследник на Аполония Понтика.

Созополската звезда е с век по-стара от тази на Филип Македонски и очевидно била открадната от него при пребиваването му в Аполония Понтика, смята Божидар Димитров.

Според древни историци Филип Македонски имал много добри връзки с Аполония и градът му посредничел в преговорите със скитския цар Атей. Преговори със созополско вино и созополски паламуд няма начин да не завършат с успех и Филип оставил града независим. Не без да открадне един от символите му - лекуващото слънце.

"Созополската звезда е с век по-стара от тази на Филип Македонски и очевидно е открадната от него при пребиваването му в Аполония Понтика”, допълва директорът на НИМ.

Според него кметът на Созопол трябва да потърси правата на града, тъй като "не може Македония безплатно да ползва българско интелектуално постижение”.

Община Созопол може да осъди Македония за "неправомерно ползване" на древен паметник, казва още Божидар Димитров. В България има такъв член в закона и много фирми, ползващи ритони на Панагюрското съкровище, са били осъдени да платят на музеите солидни суми. Адвокати вече ровели в международното законодателство, тъй като българските закони все още не действат на територията на Македония.

Според Божидар Димитров кметът на Созопол Панатйот Рейзи трябвало да потърси правата на града върху тази негова интелектуална собственост. "Идват избори и някой и друг милион евро едва ли ще са му излишни. Не може Македония безплатно да ползва българско интелектуално постижение", завършва директорът на НИМ по темата за буркания.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество