Божидар Димитров обвинен за чадър над канал за българско гражданство

Вицепрезидентът ген. Ангел Марин обвини в сряда министъра без портфейл Божидар Димитров, че е покровителствал арестувания преди два дни главен секретар на Агенцията за българите в чужбина Стефан Николов. Това стана по време на честването на Националния празник Трети март под връх Шипка. Обвиненията срещу Николов са за престъпление по службаq като е уреждал молдовци и украинци с българско гражданство и организирал цял канал за български паспорти.

Марин даде да се разбере, че шефът на агенцията Райна Манджукова се е опитвала да освободи главния секретар няколко пъти, но те били безуспешни заради политически натиск.

"Манджукова е човек, който изключително добре е запознат с материята, има голямата амбиция да въведе голям ред. Но се зачудих, че двама души бяха оставени в агенцията при нейното прочистване. Разбрах, че за това да бъдат оставени тези двама души има намеса от хора, които стоят над нея. Хора, които са ѝ забранили да ги пипа", заяви Марин, цитиран от Дарик радио.

На въпрос кого има предвид отговри: "Говоря за този, който ѝ е началник. Министър Божидар Димитров."

Божидар Димитров коментира обвененията с думите, че почти не познава Николов, няма административни възможности да влияе на работата на агенцията и не би могъл да окаже подобен натиск. Допълни, че нито председателят на агенцията, нито министърът без портфейл могат да освободят главния секретар, който се назначава и освобождава от Министерския съвет.

Министърът без портфейл коментира, че ако той е покровителствал Николов, не би предложил приетите на първо четене поправки в закона за българското гражданство, въвеждащи срок за отговор дали се дава или отказва българско гражданство. В момента именно липсата на такъв срок води до даването на подкупи за придвижване на документите, смята Димитров.

Според него именно заради тези поправки сега е атакуван от Марин, който още при представянето на корекциите не се съгласил с тях.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?