Божидар Димитров обяви, че временният му наследник в НИМ е доц. Бони Петрунова

Божидар Димитров обяви, че временният му наследник в НИМ е доц. Бони Петрунова

Археологът доц. Бони Петрунова е вероятният временен директор на Националния исторически музей (НИМ). Новината съобщи досегашният шеф на музея Божидар Димитров пред телевизия "България он еър" във вторник, когато изтече последният му работен ден преди пенсия.

"Аз се разделям с добро с музея. С новия директор сме отдавна познати, работили сме заедно, тя е работила тук - ще бъде доц. Бони Петрунова", каза Димитров.

Министерството на културата обаче все още не е обявило кой ще е временният ръководител на НИМ до провеждането на конкурс за постоянен директор, след като предишната процедура с единствения кандидат проф. Вера Бонева от УниБИТ завърши с отхвърлянето ѝ заради ннедостатъчна квалификация.

Пред сайта "Дневник" доц. Петрунова потвърди, че е получила покана да поведе институцията, но формалното ѝ назначение все още не е факт. Тя заяви, че с удоволствие би поела музея. На въпрос трябва ли да има генерална промяна в политиката му тя заяви, че той има своята линия - да обединява националната култура на България, но няма как да няма промени. "Ние сме доста различни с Божидар Димитров, въпреки че аз дълбоко уважавам всичко, което е свършил. Просто съм различен човек", каза Петрунова

От Министерството на културата предпочетоха да запазят мълчание по въпроса с назначението.

Петрунова беше зам.-директор и ръководител на секцията по средновековна археология на Националния археологически институт с Музей към Българската академия на науките, преди да стане един от двамата зам.-министри на културата в кабинета на Вежди Рашидов (заедно с настоящия министър Боил Банов). В момента тя отново работи в Националния археологически музей. Била е научен ръководител на разкопките на крепостите Лютица и Хоталич, Балък дере, Цепина и много други и има над 25 публикации, според сайта на Археологическия музей.

Като зам.-министър ресорът ѝ бе културното наследство, а един от фокусите в политиката ѝ бяха оспорваните промени в Закона за културното наследство от миналата година.

Божидар Димитров напуска Историческия музей след близо 20 години като директор, последните 10 от които, без да защити поста си на конкурс. Той бе един от двамата кандидати в обявеното през пролетта събеседване, но в края на септември изненадващо обяви, че се оттегля в пенсия.

Пред "България он еър" Божидар Димитров отново каза, че е напуснал доброволно заради здравето и напредналата си възраст от 72 г. "Не се оставяй да бъдеш като някой боксьор или футболист, дупка на терена, докато станеш за смях", коментира той решението си. И допълни, че "ще се занимавам с каквото се занимавам и досега".

Споделяне

Още по темата

Още от България