Божидар Димитров очаква $20 млрд. от Турция под заплаха от вето за ЕС

Божидар Димитров очаква $20 млрд. от Турция под заплаха от вето за ЕС

Министърът без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, Божидар Димитров заяви, че очаква Турция да изплати обезщетения за имотите на тракийските българи, когато Анкара се приближи до членството си в ЕС.

Според Димитров общата стойност на обезщетенията е около 20 млрд. долара и изплащането им е едно от условията България да не наложи вето на турското членство. Пред БНТ във вторник Димитров каза още, че България се присъединява и към условията на другите страни членки – решаване на кипърския и кюрдския проблеми и спазването на човешките права. Освен това България е обвързала изплащането на помощите с решаването на въпроса с пенсиите на българските изселници, които са си плащали осигуровките в България.

Изявленията на Димитров за евентуално вето върху турското членство в ЕС, предизвикаха реакция от страна на Анкара. Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че "би имало голяма полза да се избягват изявления", които биха могли да влошат приятелство между двете страни, което е от полза и за България, и за Турция. Според Давутоглу не е правилно този въпрос и отношенията между двете държави да бъдат обсъждани повече пред медиите.

"Турция ще плати преди влизането си в ЕС"

Според Димитров, Турция вече се е съгласила да изплати обезщетенията, договорени още в Ангорския договор от 1925 година, на база представени документи за собственост. Министърът обаче очаква до изплащането да се стигне едва, когато стане ясно, че югоизточната ни съседка ще получи членство в ЕС.

Въпросът вече се изяснява от българо-турска междуправителствена работна група.

Според Димитров повечето от наследниците на тракийските българи разполагат с документи за собственост, а и Агенция "Архиви" разполага с много голям набор документация, така че наследниците могат да търсят документи и там.

До момента са издадени 2306 документи на наследници на тракийски бежанци. Димитров прогнозира и избухването на семейни кавги сред наследниците.

През 1913 година Османската империя изселва стотици хиляди етнически българи от Тракия. Външният министър на Турция посочи обаче, цитиран от вестник "Дюня”, че историческите събития не представляват едностранно изселване. По думите му близо 2 милиона турци са били принудени също да напуснат домовете си в България и да емигрират в Турция.

Правителството подкрепя исканията на Димитров

От Министерския съвет пък са потвърдили пред близкото до ЕС издание ЕUObserver, че позицията на Димитров отразява политиката на правителството.

Веселин Нинов, представител на пресслужбата на българското правителство, обаче е посочил, че България очаква от Анкара по-малка от споменатата от Божидар Димитров сума - между 10 млрд. и 12 млрд. долара. Според Нинов въпросът е повече "исторически, отколкото политически".

Той потвърдил, че има опция София да наложи вето на преговорите с Турция заради обезщетенията и добавил, че по пътя на Анкара към ЕС България поставя и изисквания, свързани с енергийни и водни проекти.

От Министерския съвет са съобщили, че премиерът Бойко Борисов ще повдигне въпроса при посещението си в Турция през този или следващия месец.

В същото време обаче Ахмет Давутоглу посочи, че до този момент в Анкара не е пристигнало никакво официално искане от София. По думите му Турция винаги е проявявала готовност за постигане на разбиране за проблемите, възникнали в резултат на двупосочните принудителни миграции.

Турция започна преговори за членство в ЕС през 2005 година и досега е отворила 12 от 35 преговорни глави.

Въпросите с изселванията по исторически причини стават все по-притеснителни след разширяването на ЕС от 2004 г. За последно чешкият президент Вацлав Клаус се опита да блокира миналата година ратификацията на Договора от Лисабон, ако в него не бъде включена специална клауза, изключваща даването на компенсации за германците, изселени след Втората световна война от тогавашна Чехословакия.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани