Божидар Димитров основава движение "Кубрат", за да се бори за президентска република

Историкът щял да организира референдум по темата

Божидар Димитров основава движение "Кубрат", за да се бори за президентска република

Бившият шеф на историческия музей Божидар Димитров ще учреди в неделя ново движение. Проектът ще бъде обявен в Народния театър, и ще се казва "Кан Кубрат” или само "Кубрат”.

По думите на Димитров формацията ще се бори да превърне България от парламентарна в президентска република.

“То ще има една цел, не за спасение и оцеляване на България , за ще работи за двете "В” - възход и величие на България”, каза историкът. Според него това може да стане само при президентска република. “Не можем да проделжаваме влачим с тази атрофирала парламентарна република”, уточни той. И допълни, че настоящият модел на управление е водел страната до авторитаризъм.

За да реализира идеята си обаче Димитров твърди, че ще е нужно да се свика референдум. Според откривателя на созополските вампири това щяло да отнеме около една година.

В новото движение ще има предимно професори, но ще се търсят и професори не като титла, а в професиите си, каза още Божидар Димитров.

За създаването на своя партия той заговори в края на декември миналата година.

"Ще направим политическо движение, да се измерим колко струваме в очите на избирателя. След това може да се трансформира в политическа партия", каза в края на демекври Димитров отново пред бТВ.

"Преди година основахме движение "Боянски клуб" на университетски професори и такива от БАН, което щеше да лобира за приемането на неща, свързани с културно-историческото наследство, но не върви. Затова си мисля дали да не възродим традицията от 1935 – 43 г. на т. нар. професорски правителства, които най-добре знаят какво да се направи и са били добри менажери. За да стане това, трябва да се участва в политиката", заяви тогава Димитров.

"Боянският клуб" бе създаден в края на 2015 г., главно като реакция срещу мигрантския наплив към Европа, който бе окачествен от представители на клуба като "милионен ислямски поход към Европа". Тогава Димитров настояваше да бъде защитен от наказателно преследване граничар, застрелял мигрант на българската граница.

Историкът, който е бивш сътрудник на Държавна сигурност, активен борец срещу "македонизма" и почетен професор на Университета по библиотекознание, е известен с ексцентричните си и често крайно неприемливи публични изказвания.

Споделяне

Още от България