Божидар Димитров откри очевидната връзка между Александър Македонски и българите

Божидар Димитров откри очевидната връзка между Александър Македонски и българите

Известният със смелата си защита на българщината историк Божидар Димитров намира пряка връзка между Александър Македонски и българите. Тази връзка той описва в новата си книга "Българите и Александър Македонски".

В интервю за агенция "Фокус" ученият, в различен период от време общински съветник, депутат, министър за кратко, общественик, телевизионен водещ, почетен гражданин, а в момента директор на Националния исторически музей обяснява, че е случайно съвпадението на излизането на книгата с издигането на паметник на Александър Македонски в Скопие и на Филип Македонски в Битоля.

"Не настоявам, че съм казал абсолютната истина – просто подхвърлям тези аргументи на другите учени, да ги развият или да ме коригират", прави уговорката Божидар Димитров и разказва накратко къде е връзката между пълководеца и българите.

"Известно е, че Александър Македонски при походите са на изток достига до държавата Бактрия. Тази държава е единствената, която му се е опълчила успешно, издържа на неговия първи удар, след това започват жестоки сражения и войни, в които бактрийците доста успешно не само му се противопоставят, но и громят александровата армия", разказва историкът.

"Съвременната наука отъждествява бактрийците с една от древнобългарските държави под Хиндукуш. Известно е, че там има няколко български държави, една от които е Бактрия. Най-голямата, която в един момент обединява всички български държави, възникнали в планините на Хиндукуш", продължава Божидар Димитров.

"Александър Македонски се видял в чудо (и това е отбелязано от много антични писатели) и намерил един чудесен начин да се разбере с бактрийците. Предложил и техният цар приел – 10 000 александрови воини да се оженят за бактрийски девойки, т.е. – за български девойки", намира пряката връзка Божидар Димитров.

"С течение на времето така се получил един нов народ. Какво става с тези хора? Когато започват българските походи по времето на хан Аспарух и на хан Кубер, единият – по белградско-нишко-скопското направление, другият – към Плиска, Преслав и Тракия, много византийски писатели казват, че българите са използвали като аргумент за своите завоевателни походи това, че те се връщат да вземат земята на дедите си. Т.е. – земите на Александър Македонски", заковава изводите си Димитров за произхода на българите по нашите земи.

"Съществуват четири византийски извора, които отбелязват тези аргументи на българите, на Аспарух и Кубер, особено – на Кубер, който наистина действа в днешна Вардарска и Егейска Македония. Това, което беше най-изумителното за мен, е че византийците са съгласни, че това наистина е така. Българите всъщност се връщат в праотеческата си земя по линия на воините на Александър Македонски”, завършва разказа за теорията си Божидар Димитров. 

Още по темата
Още от Балкани

Какви ще са разследванията на Нова телевизия занапред?