Божидар Димитров поиска прокуратурата да забрани изложбата с човешки тела и органи

Божидар Димитров поиска прокуратурата да забрани изложбата с човешки тела и органи

Прокуратурата трябва да се намеси и да забрани изложбата на мъртвите човешки тела в ЦУМ, заяви в сряда директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.  По думите му в изложбата може да има ”елемент на престъпление срещу човечеството”.

 ”Това са тела на истински хора, които са имали персонална идентичност. Между тях има и бременна жена, с плод. Те са починали по някакъв начин, но по какъв  не се знае. Не се знае също, как близките им са се съгласили на това, нарушавайки принципите на всички видове религии, които повеляват телата на мъртвите да бъдат погребвани. Може тези хора да са починали в резултат на това, че са трябвали ”експонати” за тази изложба. Така че докато не се изяснят тези обстоятелства – кои са тези хора, по какъв начин са починали, смятам, че в изложбата може да има елемент на престъпление срещу човечеството”, заяви Димитров, цитиран от агенция ”Фокус”.

 Според него прокуратурата трябва да са намеси и да задържи организаторите до изясняване на този случай.

 ”Това не са артефакти, това са били живи хора, които са починали или са били умъртвени. Основният въпрос е по какъв начин са починали тези хора. Организаторите казват, че не знаят произхода и съдбата на тези хора, докато са били живи, казват, че идват от Азия и имат договор с една азиатска фирма, която ги е изпратила. Но е необходимо разследване, незабавна забрана на изложбата, арестуване на организаторите, докато не се изяснят тези въпроси”, каза Димитров.

Световноизвестната изложба Bodies Revealed, представяща десетки истински човешки тела и органи, които са съхранени, обработени и някои от тях разчленени, гостува в София от 25 април.

Организаторите на изложбата посочват, че тя е изцяло с образователна цел. Могат да се видят над 200 експоната, сред които има цели човешки тела и отделни органи. Телата са съхранени чрез процес, наречен "полимерно запазване". Моделите са изложени така, че да могат да бъдат разгледани от всички страни много детайлно, защото най-добре се учим, когато гледаме.

Изложбата е посетена от над 30 милиона души в цял свят. За първи път е показана във Флорида през 2005 г. Гостувала е в почти всички големи градове в Европа, Северна и Южна Америка. Сега тя пристига у нас след изложение в Белград.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?