Божидар Димитров предложи на Толстой да купи стена от Голямата базилика

Божидар Димитров предложи на Толстой да купи стена от Голямата базилика

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) предложи на руския депутат Пьотр Толстой да закупи стена от Голямата базилика в Плиска и изказа искреното си възхищение от неговия "прапрадед".

Mediapool публикува съобщението на НИМ без редакторска намеса:

"Проф.д-р Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, комуто е поверена лично от министър-председателя Бойко Борисов важната задача да реставрира Голямата базилика в Плиска и усилено събира дарения за възстановяването ѝ, се обръща към руския депутат и колега – телевизионния журналист Пьотр Толстой със следната молба:

Уважаеми г-н Толстой, разбрах, че имате достатъчно пари или връзка с хора, които имат достатъчно пари и са в състояние да изкупят останалата част от българското Черноморие, която още не е купена. Преди да я купите предлагам да навлезете във вътрешността на страната. В момента реставрирам с дарения от християни от цял свят Голямата базилика в Плиска – майка на всички български църкви.

В разположения до нея манастир е имало скрипториум, т.е. своебразна фабрика за ръкописни книги на кирилица. Както изглежда тя е била създадена в този манастир. От този манастир и църква възможно са тръгнали книгите, с които е била покръстена Русия през 988 г. В тази част живеят и руснаци със закупени по Черноморието имоти , засега само от Созопол и Приморско.

Всеки дарител знае колко арки и колони са закупени с негови пари. Тъй като очевидно имате пари да купите цяла България, предлагам да закупите южната стена на базиликата, дълга 102 м и висока 18 м. По моя преценка тя ще струва 200 хил.евро. При добро желание ще ви изпратя договор за дарение, тъй като при мен се води строга отчетност, но ако искате, можете направо да ги преведете на сметката за дарение:

С най-искрени пожелания за успешна работа в Думата и възхищение от вашия прапрадед Лев Николаевич Толстой, на който надявам се Вие ще се окажете добър наследник."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?