Божидар Димитров се оплака, че Агенцията по вписванията не регистрира организацията му

Божидар Димитров се оплака, че Агенцията по вписванията не регистрира организацията му

Агенцията по вписванията е отказала да регистрира движението на Божидар Димитров "Български надпартиен съюз Кан Кубрат", съобщи в понеделник той, цитиран от агенция ″Фокус″.

Димитров бе избран за председател на движението в началото на март, като даде заявка, че ще се бори за президентска република.

По думите му искането за регистрация не е било за партия, а за "най-обикновена неправителствена организация, независимо от това, че тя ще се занимава с решаване и на политически проблеми". Той посочи и какви са мотивите на Агенцията по вписванията, за да постанови отказа.

"Основната ни цел беше да сменим формата на управление на България от парламентарна на президентска република, смятайки нея за по-добра по ред показатели. Най-неочаквано получихме отказ. Аргументите за това са от няколко изречения, за които, честна дума, се чудех дали да се смея, или да плача. Аргументите са, че ние желаем да променим конституционния ред в България, а това е незаконно и едва ли не ще извършим държавен преврат или държавна измяна", подчертава бившият шеф на Националния исторически музей. 

Той уточни, че вече няколко пъти е променяна конституцията, но с текстове, които не са от такава важност.

"Очевидно сме уплашили част от сегашния политически елит, който знае, че няма да има място в това, което сме предвидили като втора точка – съставени от президента "професорски правителства", допълни Димитров.

Той подчерта, че решението за отказ от регистрация ще бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийския градски съд, както изисква законът.

"Съзнателно ни тласкат, дявол да го вземе, към нещо, което се нарича политическа партия, избори и т.н.", завърши историкът.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?