Божидар Димитров се оплака от пенсионери - обвинили го, че е агент на МИ-7

Божидар Димитров, сн. БГНЕС

Поредна анонимна заплаха е получил директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. В анонимното писмо, изпратено до него, този път се посочва, че Димитров бил платен агент на Бойко Борисов и МИ-7 – Лондон, съобщава агенция "Фокус".

"Господин Божидар Димитров, по закон предателите се осъждат на доживотен затвор. Изборът е Ваш господин Димитров, или доживотен затвор, или…!", се казва в писмото, което е подписано от "група пенсионери от град Пловдив".

 

По повод новата заплаха, той коментира пред "Фокус", че е много притеснен. "Ако досега съм пушил по две кутии цигари дневно, сега вече пуша по три кутии, от притеснение", казва проф. Божидар Димитров. "Живея като за последно", допълва той.

 

В сегашното анонимно писмо се посочва: "Ние като се поразровихме в архива на бившата ДС, открихме, че Вие сте агент на няколко централи. Първо на бившата ДС от 1975 г., добре платен. Второ на бившия кмет на град София от 2001 г., добре платен. Трето на МИ - 7 Лондон от 2005 г., много добре платен". Божидар Димитров е обвинен и за това, че "тенденциозно изопачава някои исторически сведения".

 

"Например ролята на Стефан Стамболов и Георги Бенковски за участието им в Априлското въстание 1876 г., че те двамата са били ръководители на Априлското въстание. Господин Димитров, нещо което не го знаете от историята на Априлското въстание – не заблуждавайте младото поколение на България, че Стамболов и Бенковски са били водачи на Априлското въстание, напротив господин Димитров, те и двамата са били много добре платени на турските тайни служби", пише в писмото.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?