Божидар Димитров се пенсионира

Аз съм като боксьорите, предпочитам да се откажа, докато съм най-добър, обясни шефът на НИМ

Божидар Димитров се пенсионира

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров се пенсионира, съобщиха от Министерството на културата. Той е подал заявление за прекратяване на трудовото му правоотношение по взаимно съгласие поради придобитото от него право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Министърът на културата е подписал заявлението на Божидар Димитров и то влиза в сила, считано от 1 ноември 2017 г.

Димитров обясни пенсионирането си с възрастта и умората. "Знам от хората и от огледалото, че изглеждам млад, красив и умен, но всъщност съм само красив и умен. На 72 години съм и тези години си оказват своето влияние", каза той пред БНР. Димитров разказа още, че по време на обиколките си по археологически обекти през лятото усетил умора и "на едно място даже получих топлинен удар". "Уплаших и колега, затова седях, мислех и си казах: "Стига толкова!“. Все пак направихме достатъчно за нацията, за държавата и за Националния музей най-вече", каза Димитров. Той обясни, че след като се пенсионира ще се занимава още по-активно с история. "Сега като директор 30-40% от времето ми отива за административни, протоколни, безсмислени срещи", обясни директорът на Националния исторически музей.

"В Министерството търсят директор, но аз съм на 72 години и съм като боксьорите, които предпочитат да се откажат от ринга, когато са най-добри. Не мога да чакам да дойде някой младок, който да ме напердаши. Аз излизам в заслужен отпуск", коментира Димитров, цитиран от сайта "Уебкафе".

В момента Димитров все още е шеф на Националния исторически музей, докато Министерството на култура провежда конкурс за нов директор. Димитров подаде документи за участие в него, но е оттеглил кандидатурата си. Така в конкурса остава само проф. Вера Бонева от Университета за библиотекознание и информационни технологии.

Освен директор на историческия музей Божидар Димитров бе министър без портфейл за българите в чужбина в първия кабинет на Бойко Борисов. Преди да влезе в управлението на ГЕРБ беше член на БСП.

Той е още професор в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Преди 1990 г. бе дългогодишен сътрудник на Държавна сигурност в направлението за културно-историческтоо наследство.

В края на август Димитров се замеси в пореден скандал, след като се обърна към репортер на "Дневник" с думите "Айде, опитвам се, ваш'та мама соросоидска, да ви хвана логиката", подразнен от въпроси относно намерението му да премести старинна църква паметник на културата в НИМ.

Това не е първият случай, в който Божидар Димитров си позволява обидни квалификации. През 2010 година пред същото издание, възмутен от недоверието към автентичността на откритието на мощите на Свети Йоан Предтеча край Созопол и заяжданията на тази тема в археологическата общност, Димитров изрече фразата: "Защо бе, майка му стара, защо е толкова злоба, бе?! Е т'ва не мога да си го обясня при тоя шибан народ, при тия шибани колеги!".

Димитров е "автор" на кампаниите за популяризиране на созополския вампир, както и на извора със "свещена или чудотворна вода", открит в старата столица Плиска. По-късно се оказа, че светената вода е негодна за пиене.

Споделяне

Още по темата

Още от България