Божидар Димитров ще се пробва като брачен консултант

Божидар Димитров ще се пробва като брачен консултант

Министърът без портфейл с ресор българите в чужбина Божидар Димитров обяви пред медии в петък, че е готов да лежи в затвора вместо осъдената на три месеца затвор в Македония българска и македонска гражданка Спаска Митрова и че ще се опита да я помири с бившия ѝ македонски съпруг.

Случаят на Спаска вдигна шум и в българските, и в македонските медии и предизвика дипломатически разправии между двете страни.

Историкът, който не се ползва с особени симпатии в Македония заради позициите си на непризнаване на самоопределение на съседната държава, предупреди, че "нищо чудно цялата администрация на затвора и всички затворници да подадат молба за българско гражданство", тъй като самият той бил много убедителен.

Димитров, който бе директор на Националния исторически музей (НИМ), както и дългогодишен член на БСП, стана депутат от ГЕРБ, и след това влезе в правителството на Борисов със специално за него измислен пост.

Казусът със Спаска Митрова пасна на натюрела на министъра без портфейл да взема нетрадиционни отношения по всякакви обществени и други въпроси, което той прави успешно от доста години. Така Божидар Димитров отиде и по-далече от лежането в затвора и обяви, че е готов да отиде да помирява Спаска и бившия ѝ съпруг Воислав, за да не страдало детето им.

Спаска Митрова бе арестувана на 30 юли в град Гевгели и излежава тримесечна присъда в затвора "Идризово". Бившият ѝ мъж я осъди, че не му осигурявала условия да вижда детето им в жилището на родителите ѝ, където тя живее. Съдът в Гевгели я намери за виновна и я осъди на три месеца условно. Понеже тя не изпълни съдебното решение, присъдата станала ефективна, след като бе потвърдена на всички съдебни инстанции. У нас случаят бе допълнен с възраженията, че към Спаска има специално отношение заради българското ѝ гражданство.

Бракът на Спаска и Воислав не е обречен, обясни пред в. "24 часа" Божидар Димитров защо иска да влиза в ролята на брачен посредник и продължи разсъжденията си:

"Нямам информация, но предполагам, че на 23-25 г., на колкото са двамата, не може да са се случили чак толкова лоши неща и бракът да е непоправимо разстроен".

Според него двамата биха могли да се срещнат още веднъж, да регулират отношенията си и в името на детето – двегодишната Сузана - да се съберат отново. "Ако не любовта, поне уважението и признателността ще дойдат с годините", добавя Димитров.

Той каза, че имал личен опит в този тип отношения. През 1983 година се развел с жена си, но през 1985 година отново се събрали заради малкото им детенце.

"Щастливо си живеем вече четвърт век, а детето израсна спокойно и уравновесено", заключи министърът.

Споделяне

Още от България