Божидар Димитров ще снима филм за "геноцида над българите в Македония"

Директорът на Националния исторически музей историкът Божидар Димитров обяви, че ще снима филм за "геноцида над българите в Македония в периода 1944 – 1949 година".

 

"Оказва се, че ние знаем повече за арменския геноцид, за геноцида над евреите, наречен Холокост, понаучихме за геноцида над тракийските българи през 1913 година, но - за геноцида над българите в първите години на т.нар. "народна власт" в бивша Югославия не знаем почти нищо”, каза пред “Фокус” Божидар Димитров.

 

По думите му над 120 000 българи са пострадали от мероприятия на т.нар. "народна власт" в посочения период.

 

"При население на тогавашната Народна Република Македония от около 1 200 000 – 1 300 000 души, това са около десет процента от населението. Веднага след идването на власт на сърбокомунистите започва масово избиване на българския интелектуален, военен, икономически и политически елит, който е имал нещастието да остане в Македония, вместо – да последва Българската армия и да се изтегли в България", каза Димитров.

 

Филмът ще бъде финансиран от спонсори.

 

"Аз не съм "Трето полувреме” – не искам да замесвам българската държава”, каза Божидар Димитров.

 

От думите му стана ясно, че проектът му явно ще е в отговор на македонския филм "Трето полувреме”, който разказва за футболния отбор Македония (Скопие), който между 1941-1944 година участва в Държавното първенство по футбол в Царство България. Борбата на футболния отбор е представена като борба на македонските националисти срещу българските окупатори.

 

Българските евродепутати Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев вече изпратиха протестно писмо до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле във връзка с филма. Проектът бе осъден и от премиера Бойко Борисов.

Споделяне

Още от България