Божидар Джамбазов е кандидат за апелативен прокурор на София

Божидар Джамбазов. Снимка: БГНЕС

Прокурорът по делото "Топлофикация" Божидар Джамбазов е единствен засега кандидат за шеф на Софийската апелативна прокуратура, става ясно от сайта на Висшия съдебен съвет.

В момента Джамбазов е заместник-председател на Софийската градска прокуратура. Крайният срок за подаване на кандидатури е до 20 януари, но със сигурност Джамбазов би бил фаворит за заемане на поста без значение от конкуренцията.

В началото на декември ВСС не избра шеф на апелативна прокуратура, след като досегашният ѝ началник Вичо Вичев се забърка в скандал и си оттегли кандидатурата. Той бе фаворит за нов мандат, но  точно преди избора прокуратурата образува проверка срещу него за използване на фалшив документ в съдебно дело.

Вичев е проверяван във връзка с изкарано от него медицинско свидетелство, че е преминал процедура по вазектомия. Той се съди със своя колежка от прокуратура, която твърди, че той е баща на детето ѝ. Именно това показва и ДНК-тестът на детето, но Вичев твърди, че не може да има деца. Освен него за поста се кандидатираха още прокурорите Венцислав Андреев и Стойчо Ненков, но никой от тях не събра нужните 13 гласа.

През последните години Джамбазов си спечели имиджа на много ефективен прокурор, след като работата му по разследването на бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров доведе до три осъдителни присъди на първа инстанция. Една от тях обаче бе отменена на втора инстанция.

Зам.-градският прокурор доведе до успешен край на първа инстанция и друг знаков процес – срещу Петър Петров – Амигоса за пране на близо 100 милиона лева от контрабанда на цигари. През 2009 г. Софийският градски съд (СГС) постанови пет години затвор и 25 000 лева глоба за Петров.

През април 2010 г. Джамбазов пое и едно от най-шумните дела, започвани след идването на ГЕРБ на власт – за корупция срещу ексвоенния министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото ведомство Тенчо Попов. Казусът в момента се гледа от СГС, като се очаква да приключи в следващите няколко заседания.

В началото на миналата година заместникът на градския прокурор Николай Кокинов пое и преписката, образувана по жалба на БСП срещу вътрешния министър Цветан Цветанов заради прочетените от него СРС-та в парламента по случая с мъртвото бебе от Горна Оряховица. Джамбазов отказа да образува разследване срещу Цветанов, като прие, че огласената от него информация е била декласифицирана предварително от прокуратурата във Велико Търново. Така Цветанов бе оневинен.

Софийската апелативна прокуратура потвърди отказа, въпреки че в Закона за СРС изрично е записано, че данните добити чрез този разследващ способ могат да се ползват единствено за целите на разследването.

Междвременно в края на януари м. г. обвинителят постигна успех и по делото срещу бившия изпълнителен директор на "Кремиковци" Александър Томов, който бе осъден на 9 години затвор за това, че заедно с членът на управителния съвет на комбината Иван Иванов са присвоили недвижими имоти – хвостохранилище, общежитие и машини и са прехвърлили собствеността им в нарушение на закона.

Джамбазов започва кариерата си като адвокат, но работи това едва 4 месеца през 1999 година. В края на тази година постъпва в като младши прокурор в Софийската градска прокуратура, а през 2001 година става прокурор в Софийската районна прокуратура. В края на 2004 година влиза в Софийската градска прокуратура, където през 2006 година е повишен до заместник-председател.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?