Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Божидар Лукарски: Идеята е да сме коректив в реформаторско дясноцентристко управление

Цепенето на депутати няма да има значение, ако сме повече от 30 човека

4 коментара
Божидар Лукарски. Сн. БГНЕС

Няма парламентарна група, от която да не са се цепили депутати. В кръга на шегата – няма значение, ако някой се отцепи, стига групата на РБ да е над 30 човека. Това казва лидерът на СДС и водач на листа на 23-ти МИР в София Бождар Лукарски в интервю за Mediapool. Според него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов блъфира за широката коалиция с БСП. Лукарски смята поскъпването на тока за прибързано и подозира служебното правителство в действия в услуга на ГЕРБ. Той обявява се против фалирането на КТБ и обвинява БНБ за непрозрачността около закъсалата банка.

Г-н Лукарски, как виждате ролята на Реформаторския блок в следващия парламент?

Ролята на Реформаторския блок ще бъде на морален и политически коректив на всяко едно управление.

Т.е. вие се виждате само в опозиция?

Не. Опозиция не е точен термин. Нашата идея е да участваме в едно реформаторско дясноцентристко управление, в което да бъдем коректив. То трябва да е на базата на идеи и цели, които съвпадат с нашите цели.

Предвид посланията, които чухте в последния месец, вие виждате ли възможни партньори сред тези партии, които имат шанс да попаднат в парламента?

Виждам като единствен възможен партньор ГЕРБ.

Защо?

Защото техните послания са най-близки до нашите. БСП и ДПС по никакъв начин не мога да бъдат наш партньор в каквото и да е било отношение. Другите партии като ББЦ, Патриотичния фронт и АБВ са производни на БСП, ДПС и "Атака". Поради една или друга причина остава само ГЕРБ. Искам да кажа нещо за ГЕРБ. Не искам да звучи като обвинение в плагиатство, но тяхната програма много напомня на програмата на Синята коалиция от 2009 година. Друг е въпросът как те ще я изпълнят. Ние трябва да бъдем този коректив, който ще направи така, че програмите да се изпълняват.

Според вас блъф ли е или реална възможност широката коалиция между БСП и ГЕРБ?

По-скоро е блъф. Не виждам на каква идейна основа биха могли да стъпят тези две партии. Едната е позиционирана дясноцентристки, а другата е с изцяло леви убеждения и с много популистки наклон. В програмата на БСП виждам предимно неясни позиви и послания. Тя е низ от лозунги, без да се обяснява как ще се постигнат. Например, те не казват как ще увеличат пенсиите, а го обещават.

И все пак една коалиция на "широкото национално съгласие" и изкарване на ДПС от управлението би могла да се представи "търговски" от тези две партии?

На мен не може да ми се представи търговски. Иначе трябва да питате членовете на БСП и ГЕРБ за това какво мислят по този въпрос. Според мен такова коалиция ще бъде пагубна за ГЕРБ. Знам, че в Европа се правят такива коалиции, но нашата конюнктура и нашите социалисти са доста различни от социалистите в Германия, например. Поради тази причина смятам, че за г-н Борисов това решение би било пагубно, но той си решава.

Бойко Борисов говори, че "разчита много" на БСП. Говори положително и за ДПС. Трябва ли Реформаторският блок въобще да допуска възможността за коалиция с един човек, който изглежда всеяден в полза на властта?

За нас това е единствената възможна коалиция, но този въпрос трябва да се зададе и него. Аз започвам да се фрустрирам от изявленията му, които се сменят през седмица. Тези разговори трябва да се водят след изборите, когато е ясно как се произнесъл гласоподавателят. Тогава могат да се правят планове за възможни съюзи и коалиции. Отсега изказванията ще бъде избързани и популистки с цел да се привлече електорат.

Принципите обаче трябва да ясни предварително?

Нашите са ясни. Трябва да попитате ГЕРБ за техните.

Имате ли план за действие, ако групата на Реформаторския блок започне да цепи?

Ние имаме подписан меморандум, който ни обединява около едни идеи и групата не би следвало да се цепи. Надявам се да не се случи това. Аз ще се боря да не се случи. Разбира се, хипотетични възможности има много. В българската парламентарна история досега не се сещам да е имало парламентарна група, от която да не се е отцепвал депутат. В кръга на шегата ще кажа, че няма да има голямо значение, ако някой се отцепи от групата на Реформаторския блок, ако тя бъде повече от 30 човека. Така че ще го преживеем по някакъв начин.

Реформаторският блок извлече ли си поуки от случилото се със Синята коалиция? Какви бяха грешките? Помните през 2009 година Синята коалиция и ГЕРБ се разиграваха цял месец дали ще сключват коалиция или не.

В Реформаторския блок имаме подписан меморандум за сътрудничество. Може би трябва да сключим още един, когато влезем в парламента. Трябва да бъдем обединени от някакъв писмен договор какво ще вършим. Аз като юрист ще припомня старата римска максима "Договорите трябва да се спазват". Действително трябва да бъдем обединени около някакъв документ. Помните коалицията БСП-ДПС-"Атака", за която толкова се говореше. Те се провалиха с гръм и трясък, защото нямаха писмен документ, който да регламентира техните действия. Каквито и да са коалиционните споразумения, те трябва да са в писмена форма, защото после избирателят трябва да знае от кого да търси отговорност. В Германия широката коалиция бе договаряна над 2 месеца, а споразумението е над 120 страници. Това идва да покаже, че коалицията трябва да има ясен отговор на всеки проблем в държавата.

Питам това, защото изглежда като реална възможност ГЕРБ да има близо 40% и да се опитва да "купи" депутати, за да си гарантира "правителство на малцинството". Тогава всички, които са дали тези депутати на ГЕРБ ще изглеждат глупаво.

Ами, да. Такива политически сделки като даване или прехвърляне на депутати не са правилни. Истинската формула е коалиционната, която да се формира на база ясни идеи и послания, които да се разпишат, а не да се търгува на парче.

Защо тогава не си избрахте лидер?

Ами вижте, ние за разлика от други партии сме коалиция, а не сме партия от личностен и хегемонен тип, каквито има много. Преценихме с колегите, че все още имаме достатъчно демократичност при взимане на решенията. Петимата председатели на партиите от коалиция можем да продължаваме да я представляваме. Не сме готови за единен субект, който да има един лидер. Това е истината.

А кога ще сте готови?

Надявам се, че изборите ще бъдат катализаторът на този процес. Имаме предложение за култовата дата 10-ти ноември (когато трябва да бъде избран лидер на РБ), но тепърва ще го обсъждаме. Сега не бяхме готови и технически за избора на лидер. Изборът щеше да се отрази негативно на партийните ядра близки до загубилия кандидат - бил той Радан Кънев или моя милост. А в момента водим борба за всеки глас в конкуренция с ГЕРБ вдясно.

Кой е най-важният проблем, който не бе поставен по време на предизборната кампания?

Нямаше дебат на база идеи. От него отсъстваха представителите на БСП, ДПС и ГЕРБ. Може би за тях мачът е решен. Специално колегите от БСП ги няма на никакви дебати по никакви теми. Това подкрепя тезата ми, че посланията им са голи и поради това те избягват дебатите. За да не бъдат разкрити.

Какво трябва да се случи в енергетиката? Трябва ли да има увеличение на цената на тока? Какво смятате за действията на служебното правителство в тази сфера?

Смятам, че новата председателка на ДКЕВР (Светла Тодорова – бел.ред.) не е достатъчно подготвена за взимане на такива крайни решения като увеличаване на цената на тока. Така или иначе цената на тока най-вероятно трябва да се индексира, защото до това положение стигнахме заради популистиките действия на кабинета "Орешарски". Въпросът е дали подобно нещо трябва да бъде направено от ДКЕВР по време на управлението на служебното правителство. Решението на ДКЕВР е прибързано.

Това говори ли за влияние на ГЕРБ върху служебното правителство? Има подозрения, че служебното правителство поема отговорността за увеличение на цената на тока, за да свали това решение от плещите на ГЕРБ, когато те поемат управлението.

Това звучи много логично, но това е проблем на ГЕРБ и на сегашния служебен кабинет. При положение, че имаме избори след по-малко от седмица, бъдещият кабинет трябва да поеме цялата отговорност и да обясни на народа, защо се налага повишаване на цената. Не трябва да си избърсват обувките със служебния кабинет.

По другия голям въпрос – трябва ли държавата да поема толкова голям дълг, (4.5 млрд. лева) както предвижда проектът за актуализация на бюджета?

Във вторник ние ще имаме среща със служебния финансов министър, който ще изкаже своите съображения за актуализацията на бюджета. Ние все още нямаме достатъчно информация. Аз мисля, че актуализация на бюджета трябва да има, но трябва да се помисли дали това да става с дълг. Има много инструменти като събираемостта на данъците и да се съкратят някои разходи, за което настояваме от Реформаторския блок. Така парите от фонда за общински проекти могат да отидат в бюджета, защото буксуват много от одобрените проекти. Най-лесният начин е да се тегли заем, но не смятам, че това е най-правилният.

Какво смята Реформаторския блок, в частност СДС, за КТБ? Трябва ли банката да бъде оставена на фалира?

Фалитът на банката ще струва много повече, отколкото евентуалното и подпомагане от бюджета. Фалитът не е изход. Факт е обаче, че има непрозрачност около КТБ и причина за това е ръководството на БНБ.

*Парламентарни избори 2014. Купуването и продаването на гласове е престъпление

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Valentin Dimitrov
  #4

  Ну что,ж , Диана, некоторье живут, а другие умирают, как бьло видно вчера. Успех для РБ - ето чепуха. Совсем другое дело успех РБ /ето европейская держава/. Пусть будет !!!!

 2. Диана
  #3

  Симпатичен човек, има принципи, дано и действията му са принципни. Другаруването му с Кунева малко ме притеснява, защото тя май не е съвсем ясна в поведението си и посланияата си, но - "поживьом-увидим". До няколко месеца много неща ще се изяснят. За сега - успех на РБ!

 3. Valentin Dimitrov
  #2

  Какъв коректив, бе Божо ?! Ако корективът ви цели позеленяването на тази червена държава, тогава е ОК !

 4. boby1945
  #1

  Обли приказки и казване на нищо, както обикновено в РБ. "... има непрозрачност около КТБ и причина за това е ръководството на БНБ. ..." едва ли нему е ясно какво иска да каже.....

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.