Божидар Лукарски очаквано оглави СДС

Новият стар лидер обеща да работи за национална доктрина

Снимка: бТВ

Бившият икономически министър Божидар Лукарски отново оглави СДС, реши 22-та Национална конференция на партията в събота.

Единствен негов опонент бе адвокат Тодор Грозданов, издигнат от СДС-Красно село, но очаквано не успя събере необходимата му подкрепа. Лукарски получи 521 гласа, докато Грозданов бе подкрепен от 79 делегати. Десетима се въздържаха.

След избора Лукарски заяви, че СДС трябва да бъде в центъра на силна десница: "Силно дясно не е възможно само със СДС, но СДС трябва да бъде центърът. Нямам бърза работа да убеждавам нито Радан Кънев, нито Христо Иванов в момента. Моята работа се съсредоточава върху това, че трябва да заздравим СДС."

В речта си преди гласуването Лукарски обяви за свой основен приоритет през новия си лидерски мандат СДС да работи за създаването на нова българска национална доктрина.

"Както през 90-те години "синята" партия начерта обединителната кауза ЕС и НАТО, сега трябва да бъдем движещата сила за постигане на съгласие около националните приоритети за следващите десетилетия. Днес каузата ЕС и НАТО е изпълнена, но държавата няма дългосрочна стратегия, която да обединява политическите сили и гражданите. И аз предлагам това да се превърне в новата мисия на СДС", заяви бившият икономически министър пред делегатите на конгреса.

Форумът беше свикан, след като старото ръководство подаде оставка заради краха на предсрочните парламентарни избори на 26 март. 

"Искам да поискам извинение за това, че лидерите не успяхме да съхраним обединението вдясно, не надмогнахме личното си его и забравихме горчивите уроци на разделението през годините. СДС подадохме ръка на напусналите РБ, но може би не бяхме достатъчно настоятелни. Тези, които не приеха подадената ръка, се заблудиха, че сами могат да представляват интересите на 300 000 десни избиратели. Разпиляхме вота на хората и те не останаха представени в сегашния парламент", каза още Лукарски, цитиран от БГНЕС.

Според него участието на СДС в изпълнителната власт в негово било достойно и ефективно, но заради него той пренебрегнал развитието на партията.

"Отдаден на работата си в икономическия сектор не успях да обърне достатъчно внимание на структурите в страната. Това е моя основна грешка в последните години и ви моля за прошка. Длъжник съм на структурите и ако спечеля доверието ви ще говоря повече за бъдещето на СДС на срещи в страната, отколкото в залата на "Раковски" 134", зарече се Лукарски.

По думите му "не трябва да се поддаваме на емоциите и да прибързаме с решения как и с кого да продължим оттук-нататък – нека внимателно да обмислим какви ще бъдат нашите стъпки, да се събираме по-често, да обменяме мнения и идеи".

Преди това зам.-председателят на СДС в оставка Румен Христов отчете, че партията се намира в тежко състояние, след като не успя да мине 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание.

В началото на 22-та Национална конференция на партията бе прочетено и обръщение от председателя на ЕНП Жозеф Дол, в което той посочва, че загубата на парламентарния вот на 2/3 от гласовете, получени през 2014 г., е голямо отстъпление, но тя може и да определи стратегията за бъдещето. Дол благодари на Лукарски за работата му и обещава подкрепа, но добавя, че СДС има бъдеще само като обединение в център-дясно.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?