Божков "консултирал" хазартния си бизнес само с Владислав Горанов

Новите бухалки са прокуратурата, НАП и ДАНС, обяви бизнесменът от Дубай

Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов е знаел как и какви такси се плащат за хазартния бизнес. Той е имал чести лични контакти с бизнесмена Васил Божков. Футболен клуб "Левски" е напът да фалира, защото премиерът Бойко Борисов е унищожил компаниите, които са го издържали. България се управлява от хунта.

Това обяви в интервю за бТВ Божков, който в момента се намира в Дубай. Той допълни, че иска да се върне в България възможно най-скоро, но не знае кога ще се случи това. Божков разказа, че бил в затвора в Дубай за около три седмици, но сега е на свобода. Той каза, че е готов да продаде акциите на "Левски" на сериозен инвеститор или да ги подари на феновете.

Всичките ми контатки са били с Влади Горанов

Божков заяви, че е консултирал хазартния си бизнес единствено с финансовия министър Владислав Горанов и не познава нито един от членовете на Комисията по хазарта.

Сред обвиненията срещу него е, че не е платил близо 500 млн. лв. хазартни такси. По делото срещу бизнесмена към отговорност са привлечени бивши членове на комисията по хазарта. Той обаче твърди, че не ги познава и не е контактувал с тях, защото Горанов не позволявал.

"С комисията по хазарта аз не съм имал никога контакти. Всичките ми контакти по тоя бизнес са били с Влади Горанов, лично, за което имам безброй доказателства. И при това положение къде е нарушението на закона", заяви Божков и допълни, че може би подготвя сигнал до прокуратурата и медиите.

Той разкритикува Горанов за твърденията му, че не знаел как се плащат хазартните такси. Божков попита как така министърът не е знаел при условие, че от ГЕРБ внасяли законопроекти за промени в реда на плащането на таксите. Той обяви, че Горанов трябва да си подаде оставката, защото е знаел всичко, визирайки неговото изказване, че е готов да се раздели поста си, ако се докаже вината му.

Бухалките вече са прокуратура, ДАНС и НАП

На въпрос дали сам е търсил контакти с финансовия минситър и държавата, Божков заяви, че било обратното.

"Навремето мутрите какво правеха? Има проблем, идват, казват: "Ще ти помагаме, ще решим проблема, плащай". След това почват да те пазят, след това казват: "Дай ни част от бизнеса". Ако откажеш, идват с бухалките и унищожават всичко. Съвременните мутри какво правят. Казват: "Ще решим проблема, трябва да ни плащаш". После казват: "Давай бизнеса" или идват с бухалките. Но вече бухалките не са бхуалки, прътове и вериги, а бухалките са прокуратура, ДАНС и НАП", заяви Божков.

Той допълни, че и през 90-те години е бил жертва на подобни опити, но тогава имало начин да се противопостави, а сега – не.

"Знаете ли кое е общо между онези мутри и тези? Борисов! И тогава беше, и сега. А кое е различното, знаете ли? Различното е Пеевски. Тогава го нямаше, а сега го има", каза той.

На въпрос каква е ролята на Пеевски, Божков каза:

"Седи в сянка като паяк, дърпа конците. Да не би аз да съм назначавал Гешев за прокурор? Публична тайна е кой го назначи."

България се управлява от хунта

Бизнесменът разказа, че е прекарал три седмици в известен дубайски затвор. Бил освободен, след като местните власти чули и неговата версия, която била доста различна от тази на българската държава. Разказа, че сега живее в апартамент под наем и може да се движи свободно, но му било обяснено, че ако напусне страната ще го арестуват.

Божков подчерта, че в Дубай имало закони, а на въпрос дали България не е правова държава отговори:

"Абсолютно. България се управлява от хунта в момента. Докато не ми се случи това, аз не вярвах. Виждах, че се случват разни неща, но не вярвах".

Той обясни, че обвиненията срещу него са несъстоятелни. Божков каза, че би могъл да се върне у нас, когато делото му влезе в съда, надявайки се на обективност. Бизнесменът има общо 11 обвинения.

Аз тогава съм бил дисидент

При един от обиските в офисите на Божков бе открита оригинална бланка за криминалистична регистрация от края на 70-те години на миналия век. За документа бизнесменът обясни, че не помни как му е попаднал, но го пазел като сувенир. Според него това не е нарушение, защото става дума за бланка отпреди няколко десетилетия.

"Аз съм бил дисидент тогава, борил съм се против тоталитаризма", заяви той.

Талибанът Гешев

Божков е завел искове срещу държавата заради изземането на колецкият му от антинчни предмети. По тях ще се произнася съд в Лондон, чийто решения са задължителни за българските власти, обясни той.

"Нали знаете какво правят талибаните? Взривиха статуите на Буда, ИДИЛ разруши Палмира. Талибанът Гешев и неговите слуги разрушават световно културно-историческо наследство", заяви той.

Аз съм готов да направя всичко за "Левски"

Божков обяви, че бил готов да направи всичко, за да върви "Левски" напред. Според него клубът можел да се възстанови, ако държавата вдигне наложените запори на фирмите, които го издържат. Бизнесменът ги смята за незаконни. Той отказа да отговори дали е поел собствеността на клуба под натиск и обясни, че това е тема на друго интервю.

"Кой унищожи "Левски" ли? Борисов! Защото унищожи компаниите, които издържаха "Левски". Как стана това? С грубо нарушение на закона. Той какво каза: "Дай да заграбим акциите първо, после ще помогнем". Да е дал една стотинка Борисов някога лично за нещо? С парите на народа казва: "Аз дадох", заяви Божков.

Според него идеята да се даде кредит на "Левски" не е добра. След като го изхарчи, клубът няма да има пари да върне задължението.

"И ще намери друг идиот да издържа "Левски". И после ще го арестуват и него", каза Божков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?