Божков: Някои опитват да присвоят успехите на ЦСКА за лични цели, като погазват държавата

Васил Божков

Някои хора се опитват да присвоят успехите и любовта на привържениците на клуба за лична изгода, като в процеса погазват държавата.Това се посочва в разпространена в неделя официална позиция на компанията на Васил Божков "НОВЕ Холдинг" по повод развитието на събитията около ЦСКА.

В документа очевидно се визират Гриша Ганчев и приближените му, които успяха със сложна комбинация да превърнат "Чавдар" (Етрополе) и ловешкия "Литекс" в новото дружество "ФК ЦСКА София".

През седмицата то получи от Българския футболен съюз (БФС) разрешение от новия сезон да се състезава в т.нар. елитна Първа професионална лига (бивша "А" група). Това стана възможно след произнасяне на правната комисия към БФС, че превръщането на Литекс (Ловеч) в ПФК ЦСКА – София ЕАД е извършено законно.

Въпреки разрешението на БФС автентичното дружество ЦСКА все още не е заличено. Към него има интерес както от Гриша Ганчев, който последната година финансира отбора и търси начин да продължи клуба с ново дружество, така и от Васил Божков.

Представители на шефа на "НОВЕ холдинг" в понеделник също внесоха оздравителен план за затъналото за ПФК ЦСКА АД, което е в процедура по несъстоятелност.

"Но не е нормално в този стремеж да се погазват закони, да се ощетява държавата, да се пренебрегват международни правила и изисквания. Само през последните три месеца любимият на милиони клуб беше изправен два пъти пред закриване и веднъж пред преименуване на ФК "Лупи", посочват в позицията си от „НОВЕ холдинг“.

Според тях тези действия целят единствено и само избягване на погасяването на задълженията и придобиването на активите на ЦСКА за сметка на кредиторите, най-големият от които е държавата.

"Бъдещето на ЦСКА се създава отново сега и, за да бъдат стабилни основите му, те трябва да са законни. Именно според законите на Република България дружеството ПФК ЦСКА АД е собственик на клуба с всички пасиви и активи, а единственият начин то да оцелее е да бъде оздравено. Всякакви други експерименти може и да отложат края на ЦСКА, но за съжаление неизбежно ще го предизвикат", се казва още в отвореното писмона компанията на Васил Божков.

От там уверяват, че във внесения от тях оздравителен план задълженията на клуба са гарантирани от "компании с дългосрочни инвестиционни намерения и със стотици милиони годишен оборот".

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?