Божков обяви, че е купил от черния пазар предмет от иззетата му колекция

Бизнесменът Васил Божков обяви, че е купил от черния пазар ценен артефакт от иззетата от прокуратурата антична колекция. Брозновата хидрия е регистрирана в министерството на културата и показвана на изложби, сред които и тази по случай приемането на България в ЕС, обясни Божков, който в момента е и кандидат за депутат от собствената си партия – "Българско лято".

Трябваше да е в музея

Официално всички иззети предмети би следвало да се съхраняват. Прокуратурата неведнъж е заявявала, че те са описани по надлежния ред и предоставени на музеи. Божков обаче и друг път е твърдял, че ценности мистериозно изчезват, а след това се появяват на пазара. Миналата година той каза, че същото се е случило с един ритон. В петък обясни, че не е могъл да го купи, но пък придобил хидрията. Освен, че би трябвало да се съхранява на сигурно място, върху предмета е наложен и запор от КПКОНПИ заради бъдещи искове за отнемане на имущество.

"Това показва как се процедира с културно-историческото наследство на България. Защо разграбиха колекцията и каква може да бъде съдбата ѝ, ако тази ситуация се запази", заяви той на онлайн пресконференция.

Предметът е на около 2300 години, допълни той, но не можа да си спомни откъде го е купил, защото било отдавна. Божков отказа да съобщи колко е платил за предмета. Според него той няма цена. Обясни само, че е бил на пазара в Европа.

"Вие искате да кажете трафикант на културни ценности ли? Купил съм я дигитално и човекът я е донесъл до България. Без да съм присъствал в Европа. Това е много лесно", каза Божков на въпрос как хидрията е стигнала до България.

Към момента няма официална позиция от страна на прокуратурата и КПКОНПИ по повод твърденията на Божков, че е откупил повторно иззетия от тях предмет, който би трябвало да се намира в НИМ.

Американците преписаха прокуратурата

Божков, който е сред санкционираните от щатското финансово министерство по закона "Магнитски", заяви, че това не му се е отразило по никакъв начин. Имуществото му така или иначе било блокирано от КПКОНПИ и прокуратурата.

"Знаете ли кое е интересното? Американците преписаха безсмислените обвинения на нашата прокуратура?", заяви бизнесменът.

Ние ще влезем в парламента

Божков, който се появи с тениска на "Българско лято", заяви, че със сигурност партията му ще влезе в парламента. На миналите избори формацията не можа да прескочи бариерата от 4%. Бизнесменът обаче заяви, че са им дали 3% и са им откраднали два пъти по толкова. Той констатира, че на тези избори поне ги забелязвали. Божков обясни, че очаква тези избори да бъдат по-честни.

Партия "Българско лято" се финансира единствено от Божков, обясни той и каза, че не знае колко струва кампанията.

Бизнесменът, който многократно е казвал, че ще се върне у нас, заяви, че трябва да го очакват след 11 юли.

Споделяне

Още по темата

Още от България