Божков осъден на 2 години условно за недостатъчно грижи

Бившият вицепремиер и министър на промишлеността Александър Божков бе осъден от Софийския апелативен съд на 2 години условно с 3-годишен изпитателен срок. Присъдата е по делото за сделката с цеха в село Цалапица, по което Божков бе оправдан на първа инстанция от Софийския градски съд.

Втората инстанция също е оправдала Божков по повдигнатото обвинение от прокуратурата за допуснати нарушения по приватизационната сделка. Двама от членовете на Пети наказателен състав на Софийския апелативен съд обаче - без председателката Галина Захарова, са признали Божков за виновен в това, че в качеството си на министър на промишлеността не е положил достатъчно грижи за ръководенето и стопанисването на повереното му имущество през 1998 г. - цех "Цалапица", обособена част от "Оптед" ЕООД - като е нарушил служебните си задължения и е превишил правата си. От това са настъпили щети в размер на 179 млн. неденоминирани лева.

Освен двете години условно, съдът лиши за 5 години Александър Божков от право да заема държавна длъжност и право да упражнява дейност, свързана с управление и стопанисване на държавно и общинско имущество. Божков е осъден и да плати разноските по делото в размер на 2010 лева.

Присъдата, подписана с особено мнение от председателя на съда, може да се обжалва в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Вече обжалвах присъдата, заяви бившият вицепремиер в правителството на ОДС.

"Знам, че съм невинен. Такова е решението на първоинстанционния съд. Такова е и становището на председателя на Апелативния съд. Не мога да си обясня защо двама от членовете на второинстанционния съд решиха че съм виновен, и то не за престъплението, в което ме обвиняваха, а за нещо друго. Според тях не съм упражнил контрол върху нарушенията на други. Но дело срещу тези други няма", коментира пред Mediapool Божков.

Той допълни, че приема днешното решение като съдебна грешка, вярва в българското правосъдие и е сигурен, че на следващата инстанция ще бъде оправдан.

Споделяне

Още от България