Божков остана на крачка от парламента

В силния резултат на бизнесмена социолози засичат назидателен вот на ядосани млади хора

Васил Божков

Партията на Васил Божков (Бъгарско лято), която участва на изборите с регистрацията на "Българско национално обединение" (БНО), доближи резултата на ВМРО и спечели 3.08% (малко над 73 000 гласа), оставайки на крачка от влизане в парламента.

Партията на бизнесмена, срещу когото са повдигнати 19 обвинения, се представи много добре и в чужбина.

Тя получи 5.25% от гласовете на българите, които живеят зад граница.

Партията получава около 4% в столичните райони 23-и и 24-и МИР и около 5% в 25-и, където листите ѝ се водят от Божков. Силно е и представянето в Пазарджик - над 4%, особено в родното място на Божков - Велинград.

Прави впечатление, че партията му се представя равномерно в повечето области на страната, където получава 2-3%: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Пловдив, Стара Загора и др. 

Според социолози, изследвали профила на гласувалите за Божков у нас, към 60% от електората му са млади хора на възраст между 18 и 29 години. "Това често са млади момчета, негласували на предишните избори. Става дума за силно емоционален, назидателен вот срещу Бойко Борисов, мотивиран с вярвания от типа: "Само Божков може да натрие носа на Борисов", посочи социолог пред Mediapool.

Въпреки по-високите от очакваните резултати обаче партията не успява да прескочи бариерата за влизане в парламента.

След края на изборния ден Божков обяви, че не признава вота, тъй като гласове за него са били откраднати.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?