Божков отговори на Гешев: Антиките, купени от чужбина, не се регистрират

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_0ee31313c97a2db731c9e69e1d7a1a0f.jpg

Обвиняемият хазартен бос Васил Божков влезе в нов задочен спор с главния прокурор Иван Гешев. От няколко дни шефът на държавното обвинение не спира да обяснява, че бизнесменът е регистрирал само 212 предмета от античната си колекция на фона на близо 7000 бройки, иззети при претърсванията. Прокуратурата подозира, че останалите вещи са незаконно изкопани и обяви, че ще предприеме стъпки за конфискацията на ценностите.

"Иван Гешев за пореден път доказа, че не познава или не спазва законите", написа Божков във фейсбук профила си. Той пита не знае ли главният прокурор, че ценностите, закупени от чужбина, не подлежат на регистрация и контрол от държавата.

"Не знае ли, че по закон няма срок за регистрация на артефактите?", пита още Божков.

Той призовава Гешев да има "доблестта да върне ритона отново в България".

Преди няколко месеца бизнесменът обяви, че античен ритон от иззетата му колекция е бил обявен за продажба на свободния пазар. От прокуратурата не са коментирали конкретното му изказване, но твърдят, че всички намерени предмети са предадени за съхранение на министерството на културата и Националния исторически музей и галерия. Многократно от държавното обвинение са заявявали, че антиките са били съхранявани в нарушение на всички правила – в торбички и кашони, по мазета и шкафове. Наскоро Гешев обяви, че колекцията струва около 1 млрд. евро.

Засега не е ясно какви точно действия смята да предприеме прокуратурата, за да конфискува античните предмети. Това може да се случи, ако се докаже, че предметите са предмет на престъпление. Другият начин е чрез гражданско дело, заведено от КПКОНПИ, която би могла да претендира, че става дума за незаконно придобито имущество.

Споделяне

Още от България