Божков отказал "поддръжка" на Манолова, Б.Б. му благодарил

Премиерът: На моето телефонче няма кирилица

Божков отказал "поддръжка" на Манолова, Б.Б. му благодарил

Хазартният бос Васил Божков, който има 18 обвинения и се укрива в Дубай, е отказал подкрепа на бившия омбудсман Мая Манолова за местните избори миналата година. Това се разбира от поредната му публикация във Фейсбук. Божков публикува "за настроение" скрийншот от кореспонденция между него и "B B", който, по думите му, е премиерът Бойко Борисов. 

На 10 септември 2019 г. Божков е написал: "Мая Манолова идва за поддръжка. Отказал съм ѝ". Няколко часа по-късно е получил лаконичен отговор: "Blagodaria".

Само няколко дни преди този разговор Манолова официално обяви, че ще се кандидатира за кмет на София. На 3 септември тя подаде оставка като омбудсман. Манолова беше основният конкурент на Йорданка Фандъкова за кметския пост, която в крайна спечели нов мандат  на балотаж с 49.98%. За Манолова гласуваха 45.13%.

Миналата седмица лидерът на участващата във властта НФСБ Валери Симеонов обяви, че Васил Божков е финансирал предизборната кампанията на Мая Манолова за кмет на София. Тогава бившият омбудсман заяви, че ще го съди. "В твърденията на Валери Симеонов няма не само истина, но е и елементарна логика. Не е ясно защо бизнесмен, получил пълно обслужване от управляващата партия ГЕРБ, би финансирал мен, при положение, че кандидатът на обслужващата го партия бе Йорданка Фандъкова", каза тогава тя. 

"Политическите обвързаности са паяжина. Политиците са неспособни, не желаят и не могат да решат проблемите на България. Едни и същи лица се възпроизвеждат и си сменят местата. Като управление или опозиция. Времето им изтече", написа още Божков в сряда.

По-рано тази седмица той обяви, че влиза в политиката, а преди това пусна анкета, в която пита дали хората биха го подкрепили. В четвъртък пък щял да предложи "идеи за нов политически проект".  

От публикувания в сряда разговор се вижда, че преди съобщението за Манолова, абонатът "B B" и Божков са обсъждали двама юноши на "Левски". Това са Илия Димитров и Атанас Кабов. Имената им са изпратени на Божков от "B B" и са изписани на кирилица. Димитров и Кабов в момента са преотстъпени на "Витоша" Бистрица, където Борисов играе за ветераните.

Борисов за SMS-ите, телефончето и кирилицата

В началото на правителственото заседание премиерът реши да отговори на изнесеното от Божков, но без да споменава името му. В обяснението си той се хвана точно за написаните на кирилица имена:

"Тези, които ме познават, знаят моето телефонче. То е 10-годишно и на него няма кирилица. И ако някой в България каже, че получил SMS от мен на кирилица... Просто аз друг телефон не съм пипал, освен този и той стои при охраната. Единствен е, на други не мога да работя. Както една навремето беше казала, че по "Вайбър" съм я набирал. Аз тогава не знаех и "Вайбър" какво е, моят телефон няма такива функции. Ако някой каже, че на кирилица съм му пратил SMS - няма как да се случи от това апаратче. А аз друго нямам. Така. С това се забавляваме".

Неубедително обяснение

Обяснението на Бойко Борисов за кирилицата на телефона не отхвърля възможността именно той да е изпратил тези съобщения на Божков. Той може да е копирал и/или препратил съдържанието на изпратени на него SMS-и с имената на двамата футболисти, изписани на кирилица. На 6 август миналата година юношите на "Левски" Атанас Кабов и Илия Димитров са обявени за играчи на Витоша (Бистрица), с който отбор Борисов има дългогодишна връзка. По това време Васил Божков все още е собственик на "Левски".

Единственият начин, по който версиите на Божков и Борисов могат да бъдат потвърдени, е официално разследване на прокуратурата. Така сравнително лесно може да извади разпечатка на разговорите между двамата.

Реакцията на Манолова

Мая Манолова също реагира на публикуваното от Божков. Първоначално тя не отрече да е търсила "поддръжка" от хазартния бос, а вместо това обяви, че "най-щедрото предложение да не участвам в изборите беше направено от самия Борисов". По-късно обаче пред "Дарик радио" обяви, че не е търсила Божков за подкрепа.

"Той ме попита: "Предложиха ли ти всичко", да, предложиха ми всичко и аз го отказах", каза тя.

"Това, което отсъства от тази кореспонденция, е преди кампанията, а и по време на кампанията Борисов ми изпращаше много хора, сенчест бизнес, представители на ъндърграунда, да ме спират, да не участвам в изборите, да ме заплашват, да ми предлагат какво ли не", добави Манолова. 

Европейско разследване

В сряда Васил Божков обяви и желанието си да провокира европейско разследване на неговия случай. Той каза, че е предал сигнала си за "рекет, злоупотреба с власт и изнудване" до Европейската комисия.

Същия сигнал бе предаден през миналата седмица и до българската прокуратура. В него Божков казва, че е предал 30 милиона евро на Борисов и Владислав Горанов. Издирваният бизнесмен допълва, че е готов да свидетелства пред държавното обвинение, като извади всички необходими доказаелства.

"Ще продължа да търся справедливост и обективност и чрез правните комисии към ЕС, отговарящи за подобен род проблеми. Сигналът ми е подаден и до департамент Legal services към Европейската комисия. В техните правомощия е да назначат трима независими прокурора за независимо разследване", казва Божков.

Той обяснява, че ще предоставя доказателствата, записите и свидетелските показания по този случай на компетентните институции: "Така ще предотвратя натиск и изчезване на свидетели, заличаване на следите и унищожаване на доказателствата".

Европейската прокуратура има възможност да разследва единствено престъпления с пари от бюджета на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България