Божков, Пеевски и братя Найденови атакуват "черния" списък по "Магнитски"

Всички искат да бъдат извадени от листата, съдът разпореди да се изключи "Ню Геймс"

Колаж: Mediapool

Допълненият от българското правителство "черен списък" по закона "Магнитски" е атакуван от всички основни включени в него лица - Делян Пеевски, Васил Божков и конкурентите му братя Найденови, стана ясно в сряда.

Делян Пеевски е атакувал пред Върховния административен съд (ВАС) решението на правителството, свързано със санкционираните от САЩ за корупция по закона "Магнитски", съобщи в. "Сега". Партията на Васил Божков "Българско лято" пък още в началото на юни внесе жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу предварителното изпълнение на решението на МС за списъка. Крупните играчи в хазартния бизнес Цветомир и Боян Найденови, както и баща им Стефан, са подали искане до правителството за изключнето им от списъка, съобщиха те в сряда. На всичкото отгоре, на 14 юни Софийският градски съд е разпоредил намиращата се в несъстоятелност бивша лотария на Васил Божков ("Ню Геймс" АД) да бъде извадена от листата. 

"Горещият картоф" е в ръцете на банките

Развръзката от сряда само още веднъж доказва законовата празнина, в която санкциите на САЩ завариха България, а също и слабостите на решението на МС за разширяване на "черния списък" на САЩ. Допълването на листата на практика няма ясна юридическа сила и действа само препоръчително дори за банките, които изглеждат като най-преките потенциални потърпевши от правния хаос със санкциите.

Независимо от решението на правителството обаче "горещият картоф" остава у банките, които на своя отговорност ще трябва да преценяват за всяка отделна трансакция на свързаните с Васил Божков и Делян Пеевски лица. Независимо кой е включен и кой - не, кредитните институции ще трябва да се допитват до ДАНС, която трябва да се произнесе дали има съмнения за пране на пари във всеки отделен случай.

Още няма дело по жалбата на Пеевски

Делян Пеевски оспорва решението на правителството за изготвяне на български вариант на списъка на САЩ по закона "Магнитски" чрез фирмата "Интръст" ЕАД, на която е едноличен собственик на капитала. Дружеството попадна в черния списък на Министерството на финансите, съставен в отговор на американските санкции. По жалбата на "Интръст" още не е образувано дело, съобщава в. "Сега".

Съдът: "Ню Геймс" да се изключи от списъка

Софийският градски съд разпореди с определение от 14 юни бившата лотария на Васил Божков (фирмата "Ню Геймс") да бъде изключена от "черния списък" на НАП, защото това ще попречи на разпределението на масата на несъстоятелността на дружеството. В момента то се намира в производство по несъстоятелност, като редица кредитори, включително граждани с неполучени печалби, чакат да си получат парите от лотарията.

С определението се указва на синдика на "Ню Геймс" "да продължи да изпълнява дейността си без да съобразява решението на Министерски съвет и списъка на Министерството на финансите, като при създаването на каквито и да е пречки от държавни органи и институции, респ. банки или други правни субекти, уведоми съда за предприемане на подходящи процесуални действия".

Според определението синдикът Тихомир Найденов трябва да сезира правителството за изключване на "Ню Геймс" АД от публикувания на 09 юни 2021 г. разширен списък на лицата, които "попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC".

При мълчалив или изричен отказ на Министерски съвет или Министерството на финансите синдикът следва да обжалва списъка пред административните съдилища, респективно Върховния административен съд.

Братя Найденови: Извадете ни от списъка, включени сме несправедливо

Известната фамилия в хазарта - Стефан, Боян и Цветомир Найденови, обяви в позиция до медиите в сряда, че е включена несправедливо в "черния списък" на НАП и вече е подала възражения до Министерството на финансите, ДАНС, НАП и Министерски съвет за предприемане на действия по изваждането ѝ от листата.

"Ние сме прекратили всякакви отношения със засегнатите от закона "Магнитски" лица. От март 2020 г. не сме съдружници, акционери, управители и членове на управителни органи. Нещо повече, ние инициирахме много преди мерките по закона "Магнитски" действия за уличаването на Васил Божков в корупционни и пристъпни деяния с риск за нашата сигурност и бизнес", посочват братя Найденови.

Според тях в списъка липсват редица действащи съдружници на Божков.

"На фона на нашето несправедливо попадане в този списък още по-впечатляваща е липсата на редица имена - действащи съдружници на санкционираните лица към момента или в период много по-близък до настоящето от нашето съдружие", допълват в позицията си Стефан, Боян и Цветомир Найденови.

"Включването ни в този списък е тревожен сигнал за върховенството на закона в страната и дава много опасна обратна връзка към надигащото се гражданско общество, че достойното отстояване на гражданска позиция и действията срещу корупцията и беззаконието, могат да се обърнат във вреда на хората, които са предприели тези действия. Борбата ни не е само за изчистване на нашите имена и репутация - това са действия за отстояването на принципите на гражданското общество в България", завършва позицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България