Божков: Предал съм 60 млн. лв. на Борисов и Горанов и мога да го докажа

Появи се сигналът на хазартния бос до прокуратурата

Васил Божков

Обвиняемият за 18 престъпления хазартен бос Васил Божков е подал сигнал до прокуратурата, в който твърди, че има снимков материал, записи и свидетели за това, че е предал 60 млн. лв. на премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов през последните три години. Това става ясно от текста на сигнала, публикуван в петък от сайта "Биволъ", който твърди, че е получил потвърждение за автентичността на документа от самия Божков през Фейсбук.

"За период от по-малко от три години, от 2017 г. до края на 2019 г., съм предал директно на министър Владислав Горанов и на министър-председателя Бойко Борисов над 60 милиона лева по тяхно директно искане и разпореждане", твърди бизнесменът. Той посочва, че е готов да представи на прокуратурата веществени доказателства и свидетелски показания.

В сигнала е проследена хронологията на ключовите промени в Закона за хазарта, засягащи бизнеса на Божков, от 2014 г. насам, които според него са били съпътствани от обаждания и срещи с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Те го били рекетирали и искали да вземат бизнеса му.

Описано е също как с действията си управляващите прогонват два чужди инвеститора, проявили интерес да купят лотариите на Божков – италианската SISAL, както и чешката SAZKA Group, за да си запазят рекета. По-рано през деня Божков лично през профила си обяви, че финансовият министър Владислав Горанов го е натискал да даде безвъзмездно мажоритарния дял от бизнеса си вместо да го продаде на чешката компания за залагания Sazka Group. От компанията потвърдиха, че са имали интерес към лотариите на Божков.

Хронология на законодателството на ГЕРБ

Сигналът на Божков започва с действията на управляващите в началото на кабинета "Борисов 2", когато депутатът Георги Кадиев внася предложение, за да поправи пропуска си от края на 2013 г., когато лотариите са пропуснати в закона и не плащат хазартна такса цяла година (2014 г.).

Според текста на Кадиев, внесен на 29 октомври 2014 г., всички игри – тото, лото, лотарии и др., без покер турнирите, трябва да се облагат с 15% такса върху залозите. В предложението се прави ясно разграничение между моментните лотарии и покер турнирите, така че да е абсолютно ясно, че първите се облагат с по-високата такса (15% върху залозите).

Божков твърди, че непосредствено след това получил телефонно обаждане от премиера за среща, на която се договорили проблемът да се оправи без много шум.

Стенограмите на парламента показват, че след убеждаване от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова на 13 ноември 2014 година законопроектът на Кадиев е приет с 15 "за", без въздържали се и "против". Това означава, че членовете на комисията от всички парламентарни групи по това време са подкрепили високото и ясно разписано облагане.

При гласуването в зала на първо четене, което е на 19 ноември, нещата напълно се променят. Гласуват само 79 народни представители. От тях 20 са "за", 23 - "против", а 36 се въздържат.

"В бюджетната комисия имаше пълна подкрепа от всички политически партии и фактът, че в момента няма подкрепа, за мен е достатъчно показателен. Това означава, че или не разбирате какво гласуваме, а аз бях, мисля си, разбран, или в случая има грубо лобиране – корпоративно. Благодаря Ви", казва още тогава вносителят Кадиев.

След прегласуването няма особена промяна в нагласите на депутатите. Законопроектът е окончателно отхвърлен с 32 гласа "за", 21 "против" и 30 въздържали се. 

Същия ден, в който се отхвърля предложението на Кадев, Стоянова внася нов законопроект. Ето какво гласи законът след намесата на ГЕРБ:

"За поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри - традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, с изключение на онлайн залаганията, се събира държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони".

Именно от този текст се възползва Божков, за да плаща по-ниска такса.

В сигнала си той твърди, че веднага след това е получил ново обаждане от премиера, според което уговорката е изпълнена и трябва да се срещне с Владислав Горанов. На последвалата среща Горанов го уведомява, че е длъжен да дава 20% от печалбата на дружествата си на министър-председателя.

Оферта за 1 млрд евро

По-нататък Божков описва как натискът на управляващите е провалил две възможности големи чужди инвеститори да купят бизнеса му – италианската SISAL през пролетта на 2018 г. и чешката Sazka Group през есента на 2019 г.

Припомня се и натискът от страна на Борисов да купи "Левски", което се случва през март 2019 г., а също и срещата с новия собственик на "Нова телевизия" Кирил Домусчиев, на която се съгласява да плаща по 24 млн. лв. с ДДС на година за реклама на лотариите в телевизията.

Според Божков на 23 септември 2019 г. е постъпила оферта за 1 млрд. евро, които Sazka Group предлагали да платят за 51% от закритата "Национална лотария". Това би значело край на такса "Помагане", за която се намеква, че е плащана кеш.

По-късно през деня чешката компания потвърди пред Dnevnik.bg, че действително е отправила необвързваща оферта за 1 млрд. лв. Въпросната оферта не била приета и преговорите били прекратени. Sazka Group се държи от най-големия хазартен собственик в Европа - чешкият милиардер Карел Комарек, а компанията ежегодно следи десетки възможности за сливания и придобивания в сектора.

Около два месеца след получаване на офертата обаче Горанов заявил на Божков: "Трябва да дадеш безвъзмездно мажоритарния дял от лотарийния си бизнес на посочен от нас субект". При съгласие Законът за хазарта нямало да се променя, а при отказ следвало унищожение, твърди се в схемата.

Не се разбира какъв е бил отговорът на Божков, но начертаната хронология сочи отказ. На 19 декември Горанов възложил на Агенцията за държавна финансова инспекция да провери Комисията по хазарта, която надзирава бизнеса на Божков, твърди бизнесменът. След това, на 16 януари, Валери Симеонов внася законопроект за национализиране на лотарийните игри от страна на държавата. Шест дни по-късно проверката на финансовата инспекция стига до извода, че в Комисията по хазарта няма нарушения.

Всъщност на 22 януари финансовата инспекция не е заявявала, че няма нарушения. Директорът ѝ Георги Начев обяви на пресконференция, че се потвърждава информацията за 210 млн. лв. несъбрани такси, които можело да се окажат и повече. Начев добави, че продължава правният анализ дали неплащането на таксата е закононарушение или не. На 30 януари АДФИ обяви крайното си заключение, че има нарушение и че неплатената сума е над 500 млн. лв.

На 23 януари 2020 г. Горанов внася законопроект, който предвижда унифицирана такса за всички лотарийни игри – 25%.

Следващата стъпка е реплика към Божков: "Сега вече готов ли си да прехвърлиш дяловете си", твърди бизнесменът. Той отказал, а вечерта на същия ден Горанов внесъл нов законопроект – за 15% такса от оборота. Сутрешният проект бил "забравен".

Седмица по-късно, на 29 януари, започнала прокурорската акция срещу него, посочва Божков. И твърди, че това е станало без да има каквито и да е нарушения. След това се стигнало и до национализирането на лотарията, прието от парламента на 18 февруари.

Кога и къде?

От описаната от Божков схема не става ясно по какъв начин са водени разговорите с Горанов, за които се твърди, че са се случили. Преди време бизнесменът показа есемеси с финансовия министър, но в тях подобни реплики нямаше. Останалото е интерпретация на публично известни факти, която до този момент публично не е подкрепена с доказателства.

Споделяне

Още по темата

Още от България