Божков пусна разговори с "Vladi Goranov"

"Комисията ни саботира", оплаква се бизнесменът. И получава отговор: "Ще говоря със Сашо"

Снимка: БГНЕС

Два скрийншота от разговори с контакт, отговарящ на имената на финансовия министър Владислав Горанов. Това е първата доза "доказателства", пусната от укриващия се в Дубай хазартен бос Васил Божков на фейсбук страницата му в петък сутринта, след като предната вечер обеща разкрития. В публикуваните есемеси се обсъжда Държавната комисия по хазарта (ДХК), която би трябвало да контролира хазартния бизнес на Божков. От разговора му с "Vladi Goranov" обаче личи, че бизнесменът може във всеки един момент да се оплаче от действията на чиновниците на министъра и да търси съдействие.

Цял ден по случая нямаше почти никаква реакция от управляващите. Премиерът Бойко Борисов нямаше публична изява, а от Министерството на финансите отказаха да коментират разкритията на Божков.

"Във връзка със засиления медиен интерес, породен от разпространените днес внушения от страна на г-н Васил Божков, Министерството на финансите припомня, че министър Горанов на брифинг в Народното събрание миналия петък, 8 май, коментира и изрази своята позиция относно твърденията на г-н Божков. Поради това заявяваме, че финансовият министър няма да дава други изявления по твърдения и публични изяви на въпросното лице със задължения от 700 млн. лв. към държавната хазна", казаха от институцията.

Коментар дойде само от вицепремиера Томислав Дончев, според когото съобщенията разкриват единствено, че Божков и Горанов са се уговаряли да се срещнат - нещо, което финансовият министър никога не е отричал. Дончев не оспори автентичността на комуникацията. 

"Девойката" получи ценни указания

Първият разговор е от 24 февруари 2018 г. В него Горанов казва, че двамата ще имат среща веднага, след като Божков се върне от ски. На разпространен в социалните мрежи рекламен видеоклип за френския ски курорт Куршевел, заснет на 9 март 2018 г., се вижда как бизнесменът Васил Божков разпуска в приятната обстановка, което съвпада с версията, че той е бил на ски в този момент.

Скрийншот на видеото

Месец по-късно след първия разговор Божков и Vladi Goranov отново си пишат. Инициатор на разговора този път е Божков.

"Няма връзка с девойката", пише той. Горанов го уверява: "Ще има, в 12 я видях и получи ценни указания. В 12.30 се разделихме".

"Девойката" е бившата шефка на комисията по хазарта Мария Филипова, твърди самият Божков. Тя встъпва на поста около 2 месеца преди въпросния чат – на 8 февруари 2018 г. За какво точно я е търсил Божков обаче, от разговора не става ясно. Филипова се задържа в ДКХ едва около година - до март 2019 г. В момента тя е зам.-шеф на Комисията за финансов надзор.


Мария Филипова, бивш председател на ДКХ и настоящ зам.-шеф на КФН

33-годишната Мария Филипова единствена от тримата председатели на ДКХ в петте години, в които фирмите на Божков не са плащали пълния размер на дължимите такси, която не се сдоби с обвинение. На нея не ѝ бе потърсена нито наказателна, нито дисциплинарна, нито каквато и да било друга отговорност и тя запази поста си в КФН. Шеметната ѝ кариера се развива по-интензивно, докато е в Министерството на правосъдието, където се твърди, че през 2012 г. се сближава с тогавашния зам.-министър Пламен Георгиев. 

През май 2018 г. има нов кратък чат между Божков и Горанов. В него предполагаемият министър заявява, че чака бизнесмена за среща в 17 ч. А Божков отвръща: "Добре е".

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_aea7f7bf4feaf5c95a575682bcd994ed.jpg

Ще говоря със Сашо

Бизнесмен и предполагаем министър са си говорили и в началото на тази година. Разпространеният чат е от 15 януари 2020 г. Това е ден преди внасянето на законопроекта на Валери Симеонов за закриване на лотариите на Божков и в момент, когато е ясно, че прокуратурата проверява сигнала на братя Найденови срещу бизнесмена, но все още няма никакви публични действия срещу него и няма медиен шум по темата.

В същото време към 15 януари 2020 г. вече бе изминал един месец от проверката на Комисията по хазарта, която Горанов лично разпореди, за да установи дали институцията е пропуснала да събере стотици милиони такси от фирмите на Божков. По това време шеф на ДХК беше Александър Георгиев.

На фона на проверките на 15 януари Божков се оплаква на Горанов:

"Комисията ни саботира. Ти ли си казал или шефът ѝ го прави на своя глава".

"Комисията е спряла да прави каквото и да било докато не приключи инспекцията", е отговорът.

Божков обаче очевидно не е доволен от отговора и заявява: "Това пречи на рутинната работа и няма нищо общо с проверките. Нали го говорихме".

"Ще говоря със Сашо да не смесва нещата", обещава Горанов.

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_4f9273d55ee377ac2117b49180932338.jpg

Дали и какво и е казано на Сашо, не става ясно. Според Божков в този разговор става дума за Александър Георгиев, който бе начело на комисията до февруари. След това бе арестуван, а в един момент от прокуратурата дори обявиха, че си е признал, че опъвал чадър над Божков. Преди това Георгиев бе зам.-шеф на НАП.

Само с Влади Горанов

Преди няколко дни Божков заяви в интервю пред бТВ, че по въпросите за хазартния си бизнес е общувал единствено и само с финансовия министър.

"С комисията по хазарта аз не съм имал никога контакти. Всичките ми контакти по тоя бизнес са били с Влади Горанов, лично, за което имам безброй доказателства. И при това положение къде е нарушението на закона" , заяви тогава бизнесменът.

Часове по-късно Горанов отговори, че двамата са се виждали многократно, но той не знаел, е Божков не си плаща данъците.

Към момента не може да бъде потвърдена самоличността на участниците в чатовете, публикувани от Божков. Но явно първата мишена е финансовият министър, за когото в началото на годината прокуратурата прецени, че няма нищо общо с действията на Комисията по хазарта, чийто членове бяха показно отведени в ареста и с повдигнати обвинения.

Съдържанието на чата обаче доказва тезата на Божков, че всички схеми на хазартните дружества по укриването на 700 млн. лв. задължения към хазната са ставали с личната благословия на финансовия министър.

Какво следва?

Към момента не е ясно дали това е само "първата порция" разкрития от Божков, дали има още, от какъв характер са и какво цели с тях. Самият той заяви, че подготвя сигнал до редица институции, сред които и прокуратурата и обеща данните да са публични. Засега поведението на бизнесмена напомня на това на обвиняемия банкер беглец Цветан Василев, който от години разобличава ролята на Делян Пеевски в източването на КТБ, както и Бойко Борисов, Сотир Цацаров и пр., но само в интервюта и в блога си, но не и с конкретни документи, записи и пр. доказателства.

Логично е Божков да предприеме следващия си ход с оглед на реакцията спрямо сегашните му действия.

Това е вторият скандал, който бившият хазартен бос предизвиква в последните няколко дни. В сряда той обяви, че дава акциите на ПФК "Левски" на премиера Бойко Борисов. Министър-председателят отказа да ги приеме от "куриера" Сашо Диков, но авторитетни юристи обясниха, че тъй като дяловете са прехвърлени с джиро, Борисов е собственик, независимо дали иска или не. В момента съдбата на дяловете е неясна.

Мутрите тогава и сега

В интервюто си пред бТВ Божков спомена и други имена от върха на държавната йерархия - на премиера Борисов и на депутата от ДПС Делян Пеевски. Той обяви, че съвременните бухалки били държавните институции - НАП, ДАНС и прокуратурата.

Навремето мутрите какво правеха? Има проблем, идват, казват: "Ще ти помагаме, ще решим проблема, плащай". След това почват да те пазят, след това казват: "Дай ни част от бизнеса". Ако откажеш, идват с бухалките и унищожават всичко. Съвременните мутри какво правят. Казват: "Ще решим проблема, трябва да ни плащаш". После казват: "Давай бизнеса" или идват с бухалките. Но вече бухалките не са бхуалки, прътове и вериги, а бухалките са прокуратура, ДАНС и НАП", заяви Божков.

Той допълни, че и през 90-те години е бил жертва на подобни опити, но тогава имало начин да се противопостави, а сега – не.

"Знаете ли кое е общо между онези мутри и тези? Борисов! И тогава беше, и сега. А кое е различното, знаете ли? Различното е Пеевски. Тогава го нямаше, а сега го има", каза той.

Разследването

Засега на Божков са повдигнати 11 различни обвинения, сред които за ръководене на престъпна група. По същото дело бяха привлечени и бивши, и настоящи членове на ДХК. Още през януари прокуратурата даде да се разбере, че проверките ѝ няма да стигнат по-високо от комисията. Разследващите се концентирараха върху "чадъра", опъван над Божков там, но не споменават нищо за министри.

Споделяне

Още по темата

Още от България