Божков трябва да премахне три незаконни постройки на вилата си на Витоша

Премахването е след като прокуратурата се задейства

Божков трябва да премахне три незаконни постройки на вилата си на Витоша

Три пристройки до резиденцията на избягалия в Дубай хазартен бос Васил Божков на Витоша – вила "Аглика" трябва да бъдат съборени до две седмици, съобщи прокуратурата.

Приключила е възложената в края на юни проверка на Върховна административна прокуратура. В резултат на констатациите главният архитект на Столична община е издал три заповеди за прехване на незаконните строежи. Това са "двуетажна офисна сграда, с гараж, складове и два навеса", "едноетажна сграда с прилежаща тераса и частичен полуподземен гараж - оранжерия" и "едноетажен склад".

Обектите трябва да бъдат премахнати от фирмата, която е възложител на строежите и понастоящем – техен стопанин и ползвател.

В миналото вила "Аглика" се ползваше като резиденция на Тодор Живков. Впоследствие тя бе приватизирана от банкера Емил Кюлев, а след убийството му стана собственост на Божков, който понастоящем е обвинен в 18 престъпления.

Проверките на ДНСК и Столична община са установили, че трите сгради, подлежащи на събаряне, са построени без одобрени инвестиционни проекти и без разрешение за строеж, както в несъответствие с предвижданията на Плана за управление на Природен парк "Витоша" и специализирания подробен устройствен план, така и в нарушение на предвижданията на Плана за управление на Природен парк "Витоша" без отстъпено право на строеж по реда на Закона за горите.

Ако не бъде спазен 14-дневният доброволен срок за събаряне на постройките, те трябва да бъдат премахнати принудително.

В средата на юли ДНСК спря строежа на жилищния комплекс, свръзван с Божков "Нове Хоумс". От дружеството тогава коментираха, че заключенията на строителния контрол са "тенденциозни" и "манипулативни".

Продължават проверките от ДНСК и Столична община относно незаконни строежи в частни резиденции и други имоти в Природен парк "Витоша" от страната на хижа "Алеко", съобщиха още от прокуратурата. Докладите от проверките са очакват в най-кратък срок.

Споделяне

Още по темата

Още от България