Божков твърди, че ритон от иззетата му колекция е обявен за продажба

В НИМ не знаят дали предметът е при тях, но нямало вариант да е изнесен

Божков твърди, че ритон от иззетата му колекция е обявен за продажба

Хазартният бос Васил Божков твърди, че ритон от иззетата му колекция е обявен за продажба на свободния пазар. В нова фейсбук публикация той показва скрийншот от чат с неизвестен човек, който му праща снимка на ритона и пише: "На пазара е. Интересува ли Ви?". 

На 24 май Божков обяви, че "за съжаление в България отношението към културата в момента е варварско". Ден по-късно той определи изземането на предмети от античната му колекция като "незаконно заграбване".

Сега Божков продължава темата с антиките. Освен кореспонденцията за ритона, който е на пазара, той е публикувал и документ, в който се описва иззетата от спецпрокуратурата антика, като в него се посочва, че върху предмета липсват идентификационни номера. Божков, който в момента е с 11 повдигнати обвинения и се намира в Дубай, е приложил и фактура, според която ритонът е бил закупен на 3 април миналата година за 600 000 долара от галерия в Лондон.

Изнасянето на артефакти на Божков започна по нареждане на прокуратурата в началото на годината. Тогава от фондация "Тракия", която стопанисва колекцията, обявиха, че държавните органи направили опит да изземат ценни антични предмети в чували. Това беше отречено от Министерството на културата, което отговаря за опазването на историческото наследство.

През февруари от ведомството заявиха, че около 2700 предмета от колекцията не са регистрирани. Така и не стана ясно обаче дали това е закононарушение. Също така беше обявено, че частната колекция ще бъде преместена в Националния исторически музей по разпореждане на прокуратурата.

"Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата. Моите планове бяха да бъдат изложени в най-големият частен музей на Балканите. С тази цел купих и сградата на Телефонната палата в София", написа Божков във вторник. 

Не знам къде е ритонът, но не е изчезнал от НИМ

Иззетата антична колекция на Божков се съхранява в специални помещения на Националния исторически музей. Шефката на музея доц. Бони Петрунова коментира, че не знае дали ритонът е в музея. Тя казва, че това е разследване на прокуратурата, а НИМ съдейства на главна прокуратура с експерти, но тя не е сред тях.

"Предметите не са предадени на мое разпореждане. Те са в специализирани помещения (в НИМ), където могат да бъдат съхранявани като веществени доказателства. Аз не мога да потвърдя, нито да отрека (за ритона). Мога да кажа само, че аз не съм изнасяла ритона. От НИМ не може да се изнесе и средновековно копче", казва доц. Петрунова.

Тя допълва, че вече е извършена проверка и е установено, че всичко, което е донесено в НИМ, си е на мястото. Това обаче не означава, че ритонът е в НИМ, а че не е изнесен от НИМ.

Прокуратурата отказва да коментира темата, като говорителят на главния прокурор Сийка Милева отпраща въпросите към Министерството на културата.

“Главният прокурор и говорителят на главния прокурор не наблюдават и не знаят точно какви вещи са иззети и т.н. Не коментираме твърдения на обвиняеми лица, както многократно сме заявявали”, казва Милева, цитирана от "Свободна Европа".

Министерството на културата все още не е обяснило как се съхранява колекцията на Божков и какво се е случило с ритона.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?