Божков: Влизам в политиката, за да сваля Борисов

"Искам да се върна у дома"

Бойко Борисов и Васил Божков, сн. архив

"Планирам да вляза в политиката. Необходим ни е нов политически проект. Властта трябва да бъде отнета от Борисов", каза Васил Божков в интервю за "Блумбърг". 

Хазартният бос, срещу когото са повдигнати 18 обвинения, се укрива в Дубай. Преди ден той пусна анкета във Фейсбук с въпрос дали хората биха го подкрепили за нова партия.  

Пред "Блумбърг" Божков коментира, че се страхува, че ще бъде задържан, ако опита да се върне в България, но желанието му е да го направи. 

"Мога да карам по този начин още няколкостотин години. Но не ми харесва. Имам нужда да се върна у дома", посочва Божков.

"Блумбърг" коментира, че шансовете за успех не изглеждат големи за човек, който е на мушката на властите в най-бедната и най-корумпираната страна.

Въпреки всичко, заявената готовност за битка идва в неудобен момент за премиерa Бойко Борисов, който се бори с последиците от коронавируса и чийто трети мандат е изпълнен с корупционни скандали и разследвания на министри и партийни ръководители, отбелязва изданието.

Европейската комисия изчислява, че пандемията ще намали брутния вътрешен продукт със 7.2% през тази година.

Общественото одобрение на Борисов нарасна с 10 пункта по време на кризата. Но парламентарните избори са идната пролет, когато последиците от кризата ще са най-видими.

Борисов неведнъж е питан за връзките си с бизнесмена, с когото се е срещал многократно. Божков обвинява премиера, че се е облагодетелствал от него. Премиерът категорично отрича това.

В материала се припомня как Божков е създал бизнес империя, разгръщаща се от хазарта до застраховането, и колекция от антики.

"След падането на комунизма през 1989 г. Божков стана ключова фигура в дългия и проблематичен икономически преход на черноморската държава", който е включвал и "улични войни с участието на фигури от организираната престъпност с прякори като Бобъра и Крокодила".

"Най-известният български гангстер е Васил Божков – Черепа" – припомня се и тази дипломатическа грама от американското посолство у нас от 2009 г., която беше направена публична от "Уикилийкс".

След като изгради бизнес империя от застрахователния сектор до хазартните игри, както и колекция от антики, оценявана от него на стотици милиони долари, Божков загуби и двете през една януарска нощ, когато започна прокурорската акция в имотите му и бе наредено задържането му. По това време парламентът национализира основния му бизнес - лотарията.

Миналата седмица Божков обвини премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и председателя на парламентарата бюджетна комисия Менда Стоянова, че им е предал 60 млн. лв. за политически чадър.

Министър-председателят отговори, че не е взел нито една стотинка от него, само една пура.

Към момента няма публична информация дали Божков наистина смята да прави партия. Ход, който анализаторите определиха като грешка. 

Споделяне

Още по темата

Още от България