Божков за Еврофутбол: Корумпирани чиновници тормозят служителите ми

Божков за Еврофутбол: Корумпирани чиновници тормозят служителите ми

Няма логика във време на глобална пандемия над 2300 души да бъдат оставени без препитание по решение на група чиновници. Това се казва в декларация на Васил Божков по повод временното отнемане на лиценза на букмейкъра "Еврофутбол". Преди ден Комисията по хазарта обяви, че спира за три месеца дейността на компанията по обвинение, че е плащала занижена такса върху приходите си.

Васил Божков се намира в Обединените арабски емирства и явно няма намерение да се връща в България. През януари прокуратурата му повдигна редица обвинения задочно, защото няколко дни преди това той бе успял да напусне страната с личния си самолет.

Позицията бе изпратена чрез пресцентъра на компанията му "Нове Холдинг". В нея Божко настоява, че най-потърпевши са служителите му заявява, че не може да остане безучастен. Според него техните съдби се използват от "организирана група корумпирани чиновници".

Бизнесменът казва, че група персони "паразитират върху труда и способностите на хората", а "некомпетентността на управляващите отново ще бъде платена от държавния бюджет". Божков се обръща и лично към премиера Бойко Борисов.

"Правителството призовава бизнеса към продажби на лично имущество, докато продължава да извършва злоупотреби. Може би това е стъпката, преди то (имуществото) да бъде конфискувано или запорирано?", пита риторично той.

"Данъците и таксите, които са били плащани досега по закон могат да се окажат престъпление, а всеки да бъде преследван. Семейството му също. Ако сте работодател, служителите ви могат да бъдат задържани, а бизнесът Ви - заграбен", пише Божков.

Според Божков е момента има целенасочени действия за срив на икономиката. Наред с това върви и умишлено закриване на компании, което повдига въпроси у всеки мислещ българин.

"Не мога да остана безучастен и когато съдбите на мои служители са използвани за натиск и тормоз от страна на организирана група от корумпирани чиновници. И искрено съжалявам, че оцеляването на милиони българи зависи от персони, които безпардонно паразитират върху труда и способностите на хората. Рано или късно обществото осъзнава, че то е държавата, а не временно домогналите се до власт", пише бизнесменът.

"Еврофутбол" е собственост Васил Божков и съдружниците му братя Найденови, които са в тежък конфликт от миналата година. Държавната комисия по хазарта казва, че за да заработи отново дружеството, то трябва да внесе в хазната 329 млн. лв. такси от хазартни игри, които са основанието за отнемане на разрешението.

Затварянето на "Еврофутбол" поставя в невъзможност дружеството да изплати и печалби на стойност 420 000 лв. на участниците в игрите.

"Еврофутбол" е една от четирите фирми на Васил Божков, за които държавата установи огромни неплатени такси за хазарт през последните пет години. Две от дружествата – "Ню Геймс" и "Националната лотария", които организираха лотарийни игри, бяха прекратени с промените в Закона за хазарта за въвеждане на държавен монопол. Компанията за лотоигри "Евробет" сама поиска фалит. Държавният монопол не се простира върху спортните залагания, но основанието за отнемане на лиценца на "Еврофутбол" са неплатените такси.

"Еврофутбол" смята, че отнемането на лиценза на дружеството е с цел бизнесът със спортните залагания "да бъде поднесен на тепсия на други хазартни оператори, предимно чуждестранни и онлайн". От дружеството се оплакват, че управляващите са "използвали целия репресивен апарат на държавата срещу екипа ни и юристите, ангажирани по казуса".

Собствеността на "Еврофутбол" е разпределена сред повече акционери. 51% от капитала се държат от "Евросъдружие", в което участват обвиняемият за организиране на престъпна група Васил Божков, както и други обвинени с него лица като Александър Тумпаров и Борис Бекяров. Дял имат и братята Цветомир и Боян Найденови, които подадоха сигналите срещу Божков, дали старт на разследванията срещу него. В "Еврофутбол" 49% дял има и гръкото дружество "Интралот".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?