При рекордно ниска избирателна активност:

Бозов (БСП) води пред Портних (ГЕРБ) преди балотажа във Варна

Марешки изпадна четвърти след Чавдар Трифонов

Сн. БГНЕС

Рекордно нисък брой варненци отидоха до урните в неделя, за да гласуват за кмет на частичните местни избори. Към 17.30 часа едва малко над 18% бяха упражнили правото си на глас. Или това бяха 53 хиляди души от 290 хиляди избиратели. Към края на изборния ден активността бе около 25%.

Кандидатите са деветима - Иван Портних (ГЕРБ), Христо Бозов (БСП и "България на гражданите"), Веселин Марешки ("Либерален алианс"), Александър Йовчев ("Атака), Младен Станев (ЗНС), Радостин Морфов (БСДП) и независимите Чавдар Трифонов, Михаил Куликов и Веселин Василев.

Според прогнозните резултати към 19 часа с около 32% от подадените гласове води Христо Бозов, подкрепян от БСП и партията на Меглена Кунева. Следва го Иван Портних, кандидат на ГЕРБ с 26%. Трети е Чавдар Трифонов с 19.5%, а четвърти - "вечният претендент" за кметското място в морския град Веселин Марешки с около 12%.

По всяка вероятност, ако тези резултати се запазят, надпреварата за кметския пост ще се реши на балотаж.

До предсрочните избори се стигна, след като на 6 март под натиска на граждански протести, започнали срещу високите сметки за ток и ескалирали срещу градската управа, кметът Кирил Йорданов подаде оставка. Той бе най-дълго управлявалият Варна в последните 23 години.

Към гнева на варненци се прибави и трагичният акт на 36-годишният Пламен Горанов, който се самозапали пред общината и почина от раните си.

Учудващо ниската избирателна активност след мощните февруарски протести може да се обясни с наказателното поведение на варненци, които не виждат решение на проблемите си с избора на който и да било от кандидатите.

Основните политически партии, които подкрепиха петима от кандидатите, гледат на изборите във Варна като на лакмус за подкрепата на гражданите към тях. Ненапразно в петък, последния ден от едномесечната предизборна кампания, Варна посети и бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, за да даде рамо на кандидата на партията. Борисов не е особен почитател на партийните пътувания в провинцията, нещо, което бе поверил на заместника си Цветан Цветанов, но сега лично отиде, за да покаже колко са му важни варненските избори.

Подкрепата на кандидатите от политическите партии също показа, че местните проблеми и интереси могат да наредят трудни за приемане на национално равнище комбинации. Така зад лидиращия засега кандидат Христо Бозов застана освен БСП, но и партия "Движение България на гражданите", която в национален план търси съгласие за изграждане на общ реформаторски блок с редица десни партии.

Споделяне

Още по темата

Още от България