БПЦ отбеляза 67 години от възстановяването на Българската патриаршия

Църквата отслужи литургия за възстановяването на Българската патриаршия, сн. БГНЕС

Всички епархии в страната отбелязаха в неделя 67 години от възстановяването на Българската патриаршия на 10 май 1953 година след прекратяването на съществуването ѝ в края на ХІV век. 

След дълги църковно-национални борби, през 1870 г. се учредява Българската екзархия, но Цариградската гръцка патриаршия обаче не признава султанския ферман и обявява българската църква за схизматична. Изолацията от православния свят продължава цели 73 години. В края на Втората световна война Цариградската патриаршия сваля схизмата и признава автокефалията на Българската православна църква.

Така църквата ни възстановява патриаршеския си статут и Третият църковно-народен събор избира пловдивския митрополит Кирил за първия съвременен български патриарх. След смъртта му през 1971 г. Българската православна църква е оглавена от патриарх Максим, който управлява Патриаршията 41 години и е най-дълго управлявалият български патриарх в новата ни църковна история.

Наследникът му патриарх Неофит отслужи в столичния храм "Свети Александър Невски" празнична Света литургия, която бе предавана онлайн на официалната фейсбук страница на църквата.

Той приветства миряните с пасхалния поздрав и каза, че 10 май 1953 г. ще остане завинаги в паметта на Църквата ни като една от най-светлите дати в нейната история, ден на радост, заслужена гордост и достойнство.

"Нека свято пазим това вековно, най-високо достояние на Православната ни църква. Да бъдем единомислени, неизменно водени от духа на единството, "докле всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий,... до пълната възраст на Христовото съвършенство" (Еф. 4:13). Нека винаги да бъдем водени от онази божествена ревност по съграждането и мисията на Църквата Христова, която са ни завещали нашите предци, като във всяко наше лично и общо дело се водим от примера, завещан ни от тях - основателите и строителите на богохранимата Българска патриаршия", пожела Негово свейтешество.

Бе отслужен и благодарствен молебен, като в молитвеното последование участваха и архимандрит Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Васиан - представител на руския патриарх у нас, ставрофорен иконом Нелуц Опря - представител на румънския патриарх у нас, и свещеници от столични храмове.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?