БПЦ със свой официален интернет-сайт

БПЦ със свой официален интернет-сайт

Българската православна църква (БПЦ) представи в петък официалния си електронен сайт

На презентацията в Софийската митрополия присъстваха патриарх Максим, владици, много духовници, университетски преподаватели и екипът, създал сайта. Негов директор е сливенският митрополит Йоаникий.

Целта на интернет страницата е да представя официалната позиция на БПЦ по всички догматически, литургически, нравствени, канонически и практически аспекти в духовния живот на православните християни, обясни ловчанският владика Гавриил. По думите му там ще бъдат публикувани и официалните становища на Синода по най-значимите въпроси от национален и международен характер.

Сайтът има и специална програма за ползване и от хора с увредено зрение, каза отговорният редактор на електронното църковно издание Десислава Панайотова. Тя посочи още, че сайтът има амбицията да осъществява духовно-просветна дейност и сред децата. В него ще се публикуват и новини от БПЦ, аудио-вести, създадена е и отделна галерия със снимки на православни храмове.

По време на представянето на онлайн изданието патриарх Максим каза, че то е естествено продължение на "вековната апостолска, мисионерска, духовно-просветна и културна дейност на нашата църква".

Сайтът ще послужи и за засилване на диалога с медиите и с държавните институции, посочи той. По думите му чрез сайта "църквата отговаря на оправдания обществен интерес към нейния живот и задоволява потребността на българската нация да чува позицията на БПЦ по актуалните проблеми на нашето време".

"Днес, когато ролята на електронните медии в живота на съвременното общество динамично нараства, Светият синод счита, че е от голяма важност, както за БПЦ, така и за нацията ни като цяло интернет пространството да бъде пропито с църковно благовестие в истински православен дух", каза патриархът.

Споделяне

Още от България