Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Брада, качулка и шапка скрили убития беглец Владимир Пелов от МВР

Премиерът се "накарал" на полицията, Цветанов я защити

7 коментара
Снимката, разпространена веднага след бягството на Пелов от затвора.

Брада, качулка и шапка е представлявала "маскировката" на куриозно избягалия от Централния софийски затвор преди два месеца рецидивист Владимир Пелов, която го е направила напълно неоткриваем за МВР.

Това стана ясно на извънредния брифинг на шефа на Областната дирекция на полицията в София Георги Григоров и окръжния прокурор на столицата Наталия Николова.

Както е известно, Пелов бе убит при престрелка в центъра на родния му Ботевград във вторник вечерта, при която тежко бе ранен Марио Панчев-Дебелия. Първоначалната версия на разследващите е, че между двамата е възникнал конфликт заради неуредени финансови отношения, а не заради жена, както съобщиха медии.

Убиецът Марио Панчев е криминално проявен за грабежи и незаконно притежание на оръжие, но не е лежал в затвора. Владимир Пелов излежаваше 30-годишна присъда за грабеж, отвличане на майка с дете и опит за убийство на двама служители на МВР, но избяга от затвора в началото на април.

Борисов е недоволен, макар че полицаите казали, че "много са се старали"

Новината предизвика вълна от иронични коментари и присмех към МВР в социалните мрежи заради признанието, че министерството имало данни, че Пелов се крие в Ботевград от поне месец. Очевидно това подразни и премиера Бойко Борисов, който също се изказа критично за работата на бившите му подопечни.

"Сутринта им се накарах много, но казват, че са положили много усилия, много са се старали, четири, пет пъти се е измъквал от засади. Ще изчакам министърът да се върне и те да си направят анализите. В никакъв случай не ми е приятно. Проблемът е, че има голям дефицит, вече няма желаещи да станат полицаи. Надявам се хората, които работят в проследяването, в задържането, в издирването, да са си взели поука. Ще си говорим на тази тема", закани се министър-председателят в сряда.

На този фон в ролята на "доброто ченге" влезе заместникът на Борисов в ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов. Според него "специално за Ботевград в последните седмици имаше достатъчно оперативен контрол".

"Смятам, че тук е просто укриването на Пелов на адреса, на който аз съм убеден, че той е бил в общото полезрение на работата на служителите от МВР", добави шефът на парламентарната вътрешна полиция без да уточнява дали вижда проблем, ако полицията хем е наблюдавала адреса, хем не е установила беглеца на него.

Полицията откри взривове в блок в Ботевград и го евакуира

Междувременно главният секретар на МВР Младен Маринов отиде в парламента, за да запознае депутатите с подробности по случая в отсъствието на вътрешния министър Валентин Радев, който е в Люксембург на заседание с колегите си от ЕС.

Професионалният ръководител на полицията бе повикан в Народното събрание по настояване на БСП. Той информира депутатите, че подчинените му са евакуирали блок в Ботевград, в който са открити взривни вещества. Маринов обаче опроверга твърденията, че в него е била и приятелката на Марио Панчев.

"Не, тази информация не е вярна, че това е жената на този, който е стрелял, но процесуално-следствените действия имат връзка със случая. В апартамента във въпросния блок има намерени взривни вещества, общоопасни, и затова са извикани специалисти от отряда за борба с тероризма, които да ги обезвредят, след което разследващите ще продължат с огледа", коментира главсекът.

По думите му към момента в МВР няма никакви данни за евентуално изтичане на информация от полицията към издирвания рецидивист. Маринов увери, че "екипът, който работи и който има пълната информация, е изключително малък, проверен и спазваме всички изисквания на Закона за класифицираната информация".

Появата му обаче така и не удовлетвори БСП, чийто депутат Иван Иванов коментира след изслушването на главния секретар, че единствено късметът е спасил гражданите на Ботевград при безразборната стрелба.

"Ръководството на МВР очевидно е абдикирало от своите ангажименти. Българските граждани към днешна дата не се чувстват сигурни, следва разстрел след разстрел. Това означава, че хората са взели закона в ръцете си. Никой не знае къде се намира другият престъпник, избягал от затвора заедно с него", добави социалистът.

Разпитани са 7 свидетели, но преки очевидци няма

Часове по-рано шефът на ОДП-София Георги Григоров и окръжният прокурор на столицата Наталия Николова обявиха, че на местопрестъплението до музея в Ботевград са намерени 3 пистолета и 7 гилзи от куршуми. Дактилоскопска експертиза на отпечатъците на убития категорично е доказала, че той е беглецът Владимир Пелов. По делото са назначени и други експертизи. Разпитани са 7 свидетели, които обаче не са станали преки очевидци на престрелката, а са били в района. Някои от тях са откарали Панчев в "Пирогов". Предстои той също да бъде разпитан, но едва когато състоянието му го позволява.

"Владимир Пелов е с три наранявания – едното е в основата на лицето му, под мустака. Другите две са в десния крак – дясно бедро и дясна подбедрица. Имаме данни за две наранявания на пострадалия. В момента състоянието му не позволява да предприемем каквито и да е било процесуални действия с него. Не е в състояние да бъде разпитан", добави окръжният обвинител на София.

МВР пак имало изпреварваща информация и пак не успяло да реагира

Подобно на признанието на вътрешния министър Валентин Радев след бягството на Пелов от затвора, че МВР имало предварителна информация за плановете му година по-рано, в сряда се оказа, че силовото ведомство е имало данни от месец насам, че той се е върнал в града, а не е излязъл зад граница, както допускаха властите в началото.

"Имахме оперативна информация, че от около месец Пелов е на територията на Ботевград. Всеки сигнал, който сме получавали, е проверяван... Пелов беше с променена външност", каза от своя страна Георги Григоров в опит да обясни невъзможността на подчинените му да намерят заподозрения в родния му град.

Помолен да уточни в какво се е изразявал промененият външен вид на рецидивиста, шефът на ОДП-София бе подпомогнат от прокурор Николова: "Външно – имаше брада, която досега не е носил. Беше със суитчър с качулка и над качулката – шапка. Просто външно изглеждаше съвсем различно."

Двамата обаче така и не коментираха дали нагласата на разследващите е била, че Владимир Пелов пребивава в града в абсолютно същия вид, в който безпрепятствено напусна Централния софийски затвор през главния му вход заедно с все още неоткриваемия Радослав Колев, който изтърпяваше 26-годишна присъда за убийство. Уточниха единствено, че своеобразната дегизировка на Пелов станала известна на разследващите едва след разстрела му във вторник вечерта.

"Правили сме всичко възможно да си свършим работата. Пелов не се е движел свободно. Той се е движел с изменен външен вид – маскиран. И, както предполагам, снощи се е движел по коритото на реката... Коритото на реката е тъмно, неосветено и обрасло в храсти. И има голяма вероятност той да е излезнал от коритото на реката", продължи с обясненията полицейският началник, отново подкрепян от прокурор Николова: "Няма как да получиме информация с какъв външен вид е!"

Последното твърдение звучи, меко казано, несериозно предвид факта, че на снимките, разпространени от самите разследващи веднага след бягството на Пелов от затвора, той е с лека брада, макар и тип – катинар.

От думите на Григоров стана ясно още, че МВР е получавало по около 10-15 сигнала на ден, свързани с местонахождението на Пелов, но той така и не е бил открит. За последно полицията в Ботевград е провеждала операция по издирването му в изоставена сграда в града, но безуспешно. Георги Григоров отрече неофициалната информация, че колегите му са открили оръжие на въпросния адрес.

Попитан дали е възможно причината за безуспешното издирване на Пелов в родния му град да се крие в незаетите щатни места в полицейското управление, той отбеляза, че "издирването е общонационално и не зависи само от Ботевград".

Кметът на Ботевград останал "изумен", че Пелов се е върнал

"Когато разбрах, че се е случил с него този инцидент, останах изумен, че е възможно човек, който се издирва, да се разхожда спокойно в родния си град", коментира междувременно кметът на Ботевград Иван Гавалюгов пред бТВ.

По думите му Пелов и Дебелия са приятели от дълги години и затова му се сторило изненадващо между двамата да възникне такъв конфликт, че да се стигне до престрелка.

"Нямам представа каква може да е причината за спора между тях, но по-интересно и притеснително е как един издирван, даже с международна заповед за издирване, да се разхожда в центъра на Ботевград", продъжи Гавалюгов.

Според него не е имало информация сред жителите на града, че Пелов е в града в последните 2 месеца след бягството от затвора: "Не знаем от колко време пребивава в Ботевград. Изненадата според мен е всеобща."

По повод причините за стрелбата шефът на "Национална полиция" Христо Терзийски допусна във вторник сутринта, че не става въпрос само за неуредени финансови интереси, предвид факта, че беглецът очевидно е дебнел Панчев и се е снабдил с поне два пистолета, за да го атакува.

"Намерил е най-удобното място (за стрелба – бел.ред.), става въпрос за едно дере, което е облагородено и направено във вид на алея. В крайна сметка е в такава част, че може да се придвижи незабелязано и да издебне жертвата. Това е и направил. Жертвата обаче явно е имала готовност за реакция и се е получила ситуацията", коментира по-рано и главният секретар на МВР Маринов без обаче да дава оценки на издирвателната дейност, извършена по случая от подчинените му.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Jordan*
  #7

  Представяте ли си, ако това беше истински терорист?!Едно време имаше толкова иронични вицове за тъпите милиционери, а сега те са същите! Да се разхожда 2 месеца из района?!

 2. Дядо ми Петър
  #6

  Така е, щом полицайските шефове "четат" Винету, а не Шерлок Холмс.

 3. ivancho ivanov
  #5

  Taka e, Дядо...(#2)! Левски ходел подир потерята, било най-сигурно!

 4. Ако мафията не беше реформирала МВР днес този човек щеше да е жив и в затвора.

 5. Сега остана едно Главен комисар Младен Маринов да каже с кученцата какво става и ако няма проблеми с тях мвр да приключва там каквото трябва преписки, издирвания и т.н.. И още нещо служителите на мвр Ботевград да покрият нормативите по физическа подготовка на мвр и да изкарат теста по Български и западен език - разбира се ако могат.

 6. Дядо ми Петър
  #2

  Добре че сами се трепят. Иначе ако разчитаме на родните шапкаджии има много да чакаме.

 7. Преслав
  #1

  Никакви съмнения няма - убитият е Пелов.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.