"Брадатата жена" Кончита Вурст е победител в "Евровизия"

Руският вицепремиер Рогозин се подигра с "евроинтеграторите", а президентът на Австрия каза, че призът е победа за толерантността в Европа

Австрийският травестит Кончита Вурст триумфира на "Евровизия".

Австрийският певец Кончита Вурст, известен като “Брадата жена”, спечели тазгодишният конкурса на "Евровизия" с баладата "Въздигни се като феникс" ("Rise Like a Phoenix"). Грандиозното шоу се състоя в Копенхаген. Над 180 милиона зрители в Европа и света гледаха представлението, което бе предавано от телевизиите на 45 държави.

“Брадатата жена”, както стана известен певецът, извървя пълния път от абсолютен аутсайдер, какъвто беше в късната есен на 2013 година, до победител на финала, на който победи с 290 точки.

Освен с песента в стил Джеймс Бонд, облеченият в женски дрехи Вурст се изяви със своите спортни качества, акробатичност и брада. Той надделя в конкуренция с холандския дует “Дъ Комън линетс”. Трета се класира шведската певица Сана Нилсен.

Победата на австриеца Томас Нойвирт, по-популярен като Кончита, Вурст донесе първа победа на Австрия в песенния конкурс на “Евровизията” от 1966 г. насам.


“Тази нощ се посвещава на всички, които вярват в бъдещето на мира и свободата. Знаете кои сте. Ние сме обединени и никой не може да ни спре!”, заяви Вурст.


Тазгодишното издание на "Евровизия" премина под надслова “Присъедини се”. Надпреварата събра заедно необикновена смесица от поп-песни и балади, придружени със зрелищни сценични представления. Следващото издание на Евровизия ще се състои в средата на май в австрийската столица Виена и ще бъде юбилейно 60-то в историята.


Преди финалния етап на тазгодишния конкурс, имаше петиции сред зрителите от Беларус, Армения и Русия с настояване сценичната изява на травестита Вурст да бъде "изрязана" или "редактирана" в телевизионното предаване за тези три страни. По принцип песенният конкурс на "Евровизия" трябва да бъде напълно лишен от политически елемент, отбелязва АП.


Според агенцията изпълненията на руските представителки - близначките Анастасия и Мария Толмачови - и на украинката Мария Яремчук не са дали израз на настоящото напрежение между Киев и Москва. Но всеки път, когато Русия получаваше гласове от съседни на нея държави, мнозина от 10-хилядната публика в Копенхаген викаха "У-у-у!". Още по-силни такива възгласи се чуваха и когато зрителите в Русия даваха високи оценки за представителите на бившите съветски републики Азербайджан, Армения и Беларус.

Руската православна църква изрази в неделя безпокойство във връзка с победата на Вурст. "Това е още едно звено във веригата на културна легитимация на порока в съвременния свят, опит за закрепване на нови културни норми. Процесът на легитимация на това, което Библията именува не иначе, а мерзост – вече отдавна не е новост в съвременния свят", заяви пред Интерфакс Владимир Легойда, който оглавява синодалния информационен отдел. По думите му културното признание на явлението е дори по-опасно от юридическото, тъй като нерядко го предшества.

Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин коментира в Twitter победата на Кончита Вурст, заявявайки, че "Евровизия” показва на евроинтеграторите тяхната европерспектива – брадато момиче.

Същевременно президентът на Австрия Хайнц Фишер поздрави Вурст. "Това не е само победа за Австрия, а преди всичко победа за толерантността в Европа", заяви той. Към неговите поздравления се присъединиха и лидерите на политическите партии в страната, с изключение на най-голямата опозиционна формация – крайнодясната Партия на свободата.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?