Брайвик остава в затвор, дори и да бъде обявен за невменяем

Норвежкият атентатор Андерш Брайвик ще бъде оставен в затвора, дори и да бъде решено, че е невменяем, не може да носи наказателна отговорност и трябва да бъде настанен в психиатрична клиника, предаде Франс прес в четвъртък.

Причината за тази мярка е, че никое от психиатричните заведения в Норвегия не се смята за достатъчно сигурно да приеме Брайвик в случай, че бъде обявен за невменяем. Затова затворът в повишена степен на сигурност в Ила край Осло, където и в момента се намира Брайвик, който е подсъдим за убийството на 77 души, превръща едно от крилата си в мини-болница.

Психиатричната експертиза сочи за невменяем 33-годишния обвиняем, който на 22 юли уби 77 души, повечето от тях тийнейджъри, с взривяване на бомба близо до сградата на правителството в Осло, последвано от нападение с огнестрелно оръжие над младежки лагер на управляващата партия на остров Ютьоя. Брайвик обаче оспорва твърдението за неговата невменяемост.

Ако бъде обявен за невменяем и съответно, че не може да бъде подведен под наказателна отговорност, Брайвик ще бъде интерниран в психиатрично заведение, потенциално доживот. Ако бъде намерен за вменяем и носещ наказателна отговорност, може да получи 21 години затвор и тази присъда да се удължава докато бъде считан за опасен.

Съдиите ще обявят решението си по въпроса на 20 юли или 24 август.

Споделяне

Още от Свят