Брайвик остава в затвор, дори и да бъде обявен за невменяем

Норвежкият атентатор Андерш Брайвик ще бъде оставен в затвора, дори и да бъде решено, че е невменяем, не може да носи наказателна отговорност и трябва да бъде настанен в психиатрична клиника, предаде Франс прес в четвъртък.

Причината за тази мярка е, че никое от психиатричните заведения в Норвегия не се смята за достатъчно сигурно да приеме Брайвик в случай, че бъде обявен за невменяем. Затова затворът в повишена степен на сигурност в Ила край Осло, където и в момента се намира Брайвик, който е подсъдим за убийството на 77 души, превръща едно от крилата си в мини-болница.

Психиатричната експертиза сочи за невменяем 33-годишния обвиняем, който на 22 юли уби 77 души, повечето от тях тийнейджъри, с взривяване на бомба близо до сградата на правителството в Осло, последвано от нападение с огнестрелно оръжие над младежки лагер на управляващата партия на остров Ютьоя. Брайвик обаче оспорва твърдението за неговата невменяемост.

Ако бъде обявен за невменяем и съответно, че не може да бъде подведен под наказателна отговорност, Брайвик ще бъде интерниран в психиатрично заведение, потенциално доживот. Ако бъде намерен за вменяем и носещ наказателна отговорност, може да получи 21 години затвор и тази присъда да се удължава докато бъде считан за опасен.

Съдиите ще обявят решението си по въпроса на 20 юли или 24 август.

Споделяне
Още от Свят

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?